Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Parlamenta Republike Finske Jussijem Halla-ahoom, u okviru radne posjete Republici Finskoj

26.8.2024

Tokom razgovora naglašeno je da je unapređenje odnosa dvije države, između ostalog, moguće osnažiti učestalijom razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou. Također, istaknuta je važnost parlamentarne diplomatije i jačanja saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou. Sagovornici su konstatirali da postoje brojne mogućnosti za unapređenje odnosa, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, vanjskotrgovinske razmjene i stranih direktnih ulaganja.

Predsjedavajući Bećirović iskazao je zahvalnost Finskoj, koja je u proteklom periodu igrala aktivnu ulogu u unapređenju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istaknuo važnost evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine u kontekstu osiguranja stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Evrope, kao i cijelog kontinenta. Između ostalog, ukazao je na važnost prijema Finske u članstvo NATO-a u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjednik Parlamenta Republike Finske Jussi Halla-aho istaknuo je da će Finska nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU i NATO-u. Naglasio je da je ta podrška veoma važna u cilju osiguranja stabilnosti i sigurnosti u Evropi, s obzirom i na negativne uticaje Rusije u regiji Jugoistočne Evrope.

 

 

4 FOTO GALERIJA