Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio akreditivno pismo ambasadora Republike Litvanije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Mindaugasa Rukštelėa

20.6.2024

Na ceremoniji predaje akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Republike Litvanije Mindaugasa Rukštelėa predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću konstatovano je da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, i da predstavljaju dobar osnov za razvoj saradnje. Iskazana je obostrana zainteresovanost za dalje jačanje i unapređenje saradnje u svim oblastima, intenziviranjem političkih kontakata i posjeta na visokom i najvišem nivou.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović izrazio je zahvalnost Litvaniji za podršku koju, kao članica EU i NATO-a, daje Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u evropske i euroatlantske integracione tokove.

Govoreći o aktuelnim geopolitičkim izazovima nastalim ruskom agresijom na Ukrajinu, konstatovano je da je zajedničkim snagama, a na temelju principa međunarodnog prava, potrebno jačati solidarnost u izgradnji slobodne i demokratske Evrope.

Na sastanku je pozdravljena historijska odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995., čiji je kosponzor bila i Litvanija. Dr. Bećirović je izrazio zahvalnost što je litvanski Parlament prepoznao važnost ove odluke i usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici mnogo ranije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je poželio uspješan mandat ambasadoru Republike Litvanije u Bosni i Hercegovini.

2 FOTO GALERIJA