Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio akreditivno pismo ambasadora Republike Kipar za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Hommera Mavrommatisa

20.6.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je na početku ceremonije predaje akreditivnog pisma poželio dobrodošlicu ambasadoru Republike Kipar u Bosni i Hercegovini Hommeru Mavrommatisu. Ocijenio je da su ukupni bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kipra prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju dobru osnovu za daljnji razvoj bilateralne saradnje.

Iskazan je obostrani interes za unapređenje saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa, naročito kada je u pitanju ekonomska saradnja, i saradnje u oblasti turizma.

Dr. Bećirović je istaknuo da su državni organi Bosne i Hercegovine definirali strateške vanjskopolitičke ciljeve, a to su punopravno članstvo u EU i NATO-u i dobra regionalna saradnja. Upoznao je ambasadora Mavrommatisa s napretkom Bosne i Hercegovine na evropskom putu i izrazio zahvalnost na podršci Kipra pri donošenju odluke o otvaranju pristupnih pregovora u martu ove godine.

Na kraju ceremonije predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poželio je uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanom ambasadoru Kipra Hommeru Mavrommatisu.