Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s gradonačelnikom Haaga Janom van Zanenom

3.6.2024

U okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s gradonačelnikom Haaga Janom van Zanenom u Gradskoj vijećnici Haaga.

Dr. Bećirović je istakao da su Sarajevo i Haag gradovi čije pominjanje nosi veliku simboliku.

Tokom razgovora, dr. Bećirović se zahvalio na ličnom angažmanu gradonačelniku Van Zanenu, koji je 2020. godine izdao odobrenje da se u Haagu izgradi spomenik posvećen žrtvama genocida u Srebrenici. Istaknuto je da je veoma važno da što prije počne i realizacija ovog projekta.

Izgradnja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici je za porodice žrtava genocida, moju zemlju i našu civilizaciju od velikog značaja. Dužnost svih nas je da doprinosimo razvijanju kulture sjećanja u Evropi i svijetu, istakao je dr. Bećirović.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osvrnuo se i na značajne aktivnosti povezivanja mladih Bosne i Hercegovine i Nizozemske, te izuzetnu saradnju grada Haaga s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Haagu. On je rekao da je potrebno i u narednom periodu organizirati turističku promociju Bosne i Hercegovine u Haagu i razmotriti mogućnost organiziranja kulturnih događaja.

Dosadašnje i buduće aktivnosti između naših država, naših gradova, mogu biti primjer i drugima kako uspješna i intenzivna saradnja pospješuje povezivanje mladih, promovira kulturu, turističke i druge potencijale naših zemalja što u konačnici dovodi do zbližavanja država, njihovih građana, istakao je dr. Bećirović.

Na kraju sastanka grupa učenika srednje škole Maris College iz Haaga uručila je predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću pismo u kojem još jednom iskazuju podršku mladima i njihovim vršnjacima u Bosni i Hercegovini, s kojima su proteklih godina uspostavili tijesnu saradnju. U okviru te saradnje učenici Maris Collegea iz Haaga i Druge gimnazije iz Sarajeva zajedno su sudjelovali u projektu EU vezanom za debatu o budućnosti Evrope koji je održan u svim zemljama članicama EU.

4 FOTO GALERIJA