Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali u New Yorku s ambasadorima Indije i Filipina

22.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić održali su odvojene sastanke s ambasadoricom Republike Indije u UN-u Ruchirom Kamboj i ambasadorom Filipina u UN-u Antonijom M. Lagdameom. Sastancima u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvali su ambasadore da podrže usvajanje rezolucije o Srebrenici. Tokom razgovora podsjetili su na obavezu svih država članica UN-a da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine. Rezolucija o Srebrenici ukazuje upravo na tu obavezu, a krajnji njen cilj je prevencija genocida i stvaranje svijesti u cijelom svijetu o teškim posljedicama genocida, istaknuo je dr. Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da će se pružanjem podrške rezoluciji doprinijeti da se skrene pažnja svih država članica UN-a, organizacija sistema UN-a i organizacija civilnog društva na genocid. Informiranjem o genocidu u Srebrenici dat ćemo doprinos globalnoj prevenciji genocida, zaključio je dr. Bećirović.

 

2 FOTO GALERIJA