Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s premijerom Arapske Republike Egipat Mostafom Kamalom Madboulyjem u okviru zvanične posjete Egiptu

30.4.2024

Tokom razgovora konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Egipat imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose, ali da postoji interes obje strane da se ti odnosi unaprijede.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina i Egipat razvijaju izrazito prijateljske odnose, na temelju međusobnog uvažavanja i poštivanja. Razgovarajući o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, dr. Bećirović je naglasio da postoje realne osnove i privredni kapaciteti na obje strane za razvojem ekonomskih odnosa, kao i za jačanje veza u oblasti obrazovanja, kulture i turizma.

Razgovarano je o mogućnosti da dvije zemlje organiziraju susrete privrednih delegacija, koje će uz koordinaciju vladinih institucija raditi na unapređenju ekonomskih odnosa. Pozvao je egipatske investitore da dođu u Bosnu i Hercegovinu i razmotre mogućnosti investiranja, primarno u metaloprerađivački sektor, izvore obnovljive energije i turizam.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da izuzetno cijeni značajnu ulogu Egipta, kao države sa snažnim uticajem u arapskom svijetu, i napore koje ulaže na mirnom rješavanju konflikata, uspostavljanju mira u regiji i svijetu i jačanju međunarodne saradnje.

Premijer Egipta Mostafa Kamal Madbouly iskazao je zadovoljstvo susretom i najavom intenziviranja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta. Prenio je dr. Bećiroviću stajalište Vlade Egipta, da će nastaviti podržavati jačanje institucija Bosne i Hercegovine, kroz programe edukacija, obuka i tehničkog opremanja, te da tu saradnju želi unaprijediti. Pozvao je bosanskohercegovačke privrednike da posjete Egipat. Također, iskazao je posebno interesovanje za bosanskohercegovačku namjensku proizvodnju.

Premijer Egipta Mostafa Kamal Madbouly i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović na kraju sastanka su konstatirali da u narednom periodu treba što bolje povezati privrednike iz dvije države i u tom kontekstu aktivirati Poslovno vijeće.

Video snimak susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića sa premijerom Arapske Republike Egipat Mostafom Kemalom Madboulyem je na linku 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istaknuo da Bosna i Hercegovina i Egipat razvijaju izrazito prijateljske odnose, na temelju međusobnog uvažavanja i poštivanja. Razgovarajući o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, dr. Bećirović je naglasio da postoje realni osnovi i gospodarski kapaciteti na obje strane za razvitkom ekonomskih odnosa, kao i za jačanje veza u području obrazovanja, kulture i turizma.

Razgovarano je o mogućnosti da dvije zemlje organiziraju susrete gospodarskih izaslanstava, koje će uz koordinaciju vladinih institucija raditi na unapređenju ekonomskih odnosa. Pozvao je egipatske investitore da dođu u Bosnu i Hercegovinu i razmotre mogućnosti investiranja, primarno u metaloprerađivački sektor, izvore obnovljive energije i turizam.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da izuzetno cijeni značajnu ulogu Egipta, kao države sa snažnim utjecajem u arapskom svijetu, i napore koje ulaže na mirnom rješavanju konflikata, uspostavljanju mira u regionu i svijetu i jačanju međunarodne suradnje.

Premijer Egipta Mostafa Kamal Madbouly iskazao je zadovoljstvo susretom i najavom intenziviranja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta. Prenio je dr. Bećiroviću stajalište Vlade Egipta, da će nastaviti podržavati jačanje institucija Bosne i Hercegovine, kroz programe edukacija, obuka i tehničkog opremanja, te da tu suradnju želi unaprijediti. Pozvao je bosanskohercegovačke gospodarstvenike da posjete Egipat. Također, iskazao je posebnu zainteresiranost za bosanskohercegovačku namjensku proizvodnju.

Premijer Egipta Mostafa Kamal Madbouly i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović na kraju sastanka su konstatirali da u narednom razdoblju treba što bolje povezati gospodarstvenike iz dviju država i u tom kontekstu aktivirati Poslovno vijeće.

Video snimak susreta pćredsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića sa premijerom Arapske Republike Egipat je na linku 

 

 https://wetransfer.com/downloads/6758e60ac0b92425519b31fed369610f20240430144611/100161de6592abc33a8c8774e99e584420240430144626/4a320d

 

 






 

 

 

2 FOTO GALERIJA