Saopćenja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala danas u Banjoj Luci sa članovima Grupe prijateljstva Francuska-Balkan u Senatu Republike Francuske, koju je predvodila predsjednica Grupe, senatorica Marta de Cidrac

25.4.2024

Uz izraze tople dobrodošlice u Banju Luku, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je francuskim senatorima uputila izraze zahvalnosti zbog interesovanja koje su pokazali za viđenje aktuelne situacije u BiH iz Republike Srpske, kao i zbog angažovanja Republike Francuske na evropskom putu BiH.

Na sastanku je razgovarano o  aktuelnim političkim temama i izazovima u Republici Srpskoj, BiH i regiji, procesu evropskih integracija, te Planu rasta za Zapadni Balkan. 

Tokom sastanka, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je upoznala sagovornike sa pozicijom Republike Srpske u pogledu trenutne političke situacije u BiH koju, kako je naglasila, opterećuje međunarodni intervencionizam, kao i nelegalno djelovanje Christiana Schmidta, te ocijenila da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv sa evropskom budućnošću BiH. 

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je ovom prilikom istakla neophodnost intenziviranja dijaloga domaćih institucija i političkih predstavnika, s ciljem stabilizacije trenutnih političkih prilika i napretka na evropskom putu. 

U tom kontekstu, ukazala je na potrebu dosljednog poštovanja Daytonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti, te ocijenila da odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja dobar znak za nastavak reformskih procesa, ali je i pokazalac da domaći lideri imaju kapacitet i spremnost da donose odluke.

Sastanku su prisustvovali senator zadužen za BiH Didier Mandelli, senator Laurence Harribey, savjetnik i izvršni sekretar Grupe Guillaume Renaudineau i ambasador Francuske u BiH François Delmas. 

4 FOTO GALERIJA