Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH sastali se sa predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar

8.2.2024

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom predsjednice Republike Slovenije te kazali da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje na svim poljima od obostranog interesa.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, aktuelnoj situaciji i reformskim procesima u BiH, te napretku naše zemlje na evropskom putu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Republici Sloveniji na podršci Bosni i Hercegovini na snažnom zalaganju za otvaranje pregovora sa EU.

Ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Slovenija imaju izgrađene prijateljske i poslovne odnose koji pozitivno utječu i na obim ekonomske saradnje, te da je trgovinska razmjena na visokom nivou. Izražen je zajednički interes za njihovo dodatno unapređivanje.

Predsjednica Natasa Pirc Musar je kazala da je njena današnja posjeta potvrda podrške Slovenije Bosni i Hercegovini, te je izrazila zadovoljstvo što se dešava na dan kada se obilježava 40. godišnjica održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara. Podsjetila je da Slovenija ulaže velike napore da naša zemlja otvori pregovore sa EU. Izrazila je nadu da će sljedeći izvještaj Eвropske komisije biti pozitivan i da će 21. marta ove godine BiH otvoriti pregovore za pristupanje EU. Slovenija će i dalje snažno pomogati na Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

Posebno je zahvalila za podršku i izraze solidarnosti koje su stigle iz Bosne i Herceogvine prilikom poplava koje su napravile velike štete u Sloveniji.

 

 

11 FOTO GALERIJA