Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Jijem Pingom

7.2.2024

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Jija Pinga.

Bosna i Hercegovina i NR Kina imaju prijateljske odnose i saradnju bez otvorenih pitanja. Sagovornici su se složili da je obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih veza, te da se otvore vrata bosanskohercegovačkim privrednicima na kineskom tržištu.

Dr. Bećirović je kazao kako Bosna i Hercegovina ima interes da sa NR Kinom gradi odnose bazirane na međusobnom uvažavanju i poštivanju neovisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta obje zemlje. 

Ambasador Ji Ping je zahvalio na gostoprimstvu, saradnji i podršci institucija Bosne i Hercegovine tokom njegovog mandata. Naglasio je da NR Kina poštuje neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Ambasador Ji Ping je poručio da je politika NR Kine da se sva sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga i da svim narodima u Bosni i Hercegovini moraju biti osigurana jednaka prava.