Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Federativne Republike Brazil u BiH Marie Clare Duclos Carisio

7.2.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je konstatirao da su ukupni bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Brazila prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju dobru osnovu za daljnji razvoj bilateralne i multilateralne saradnje.

Reguliranje ugovornih odnosa i otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Brazilu, koje se očekuje u narednom periodu, omogućit će unapređenje odnosa na svim poljima od zajedničkog interesa, konstatirao je predsjedavajući Komšić.

Predsjedavajući Komšić je upoznao ambasadoricu Carisio sa napretkom Bosne i Hercegovine na evropskom putu, ističući važnost narednih koraka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Ambasadorica Brazila je naglasila da će mandat posvetiti nastavku jačanja sveukupnih odnosa dvije zemlje, posebno na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Na kraju ceremonije predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanoj ambasadorici Brazila. 

 

2 FOTO GALERIJA