Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Poljske u BiH Andrzejom Jasionowskim

29.1.2024

U okviru aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je i s ambasadorom Republike Poljske u BiH Andrzejom Jasionowskim.

U fokusu razgovora bio je proces evropskih integracija i aktivnosti, s ciljem otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine s EU. Ambasador Jasionowski je poručio da Republika Poljska podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU i da se zalaže za skoro otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine o pristupanju EU.

Dr. Bećirović je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Republika Poljska, kako bilateralno, tako i kao članica Višegradske grupe (V4), daje Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU i saradnji s NATO-om. Razgovarano je i o iskustvima Republike Poljske tokom pristupanja EU, kao i pristupnim fondovima EU.

Između ostalog, ambasador Andrzej Jasionowski je rekao da će tokom mandata raditi na jačanju bilateralne saradnje Republike Poljske s Bosnom i Hercegovinom. Tokom razgovora konstatirano je da su  politički odnosi veoma dobri i da postoji veliki potencijal za dodatno unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno za jačanje ekonomske saradnje. Iskazana je i potreba intenzivnijih bilateralnih posjeta na visokom i najvišem nivou.