Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio ministra za evropska pitanja Češke Republike Martina Dvořáka

25.1.2024

Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović poželio je dobrodošlicu ministru Dvořáku, istakavši da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Rekao je da su ekonomski odnosi dvije zemlje u posljednje vrijeme u usponu, što pokazuje podatak da je robna razmjena u 2022. godini porasla za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a da je taj trend nastavljen i u 2023. godini. Naglasio je da postoje svi preduslovi i zainteresiranost obje zemlje da međusobna ekonomska saradnja bude dodatno ojačana.

Zahvalio je na kontinuiranoj pomoći koju Češka Republika pruža Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina, kroz razvojne projekte, posebno na donaciji oko milion eura za nabavku savremene opreme za nadzor i kontrolu granice, te na pomoći studentima iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Češkoj Republici.      

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH dr. Bećirović je izrazio nadu da će EU u martu donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom za članstvo u EU, što bi otvorilo prostor za provođenje suštinskih reformi, a sve za dobrobit onih koji žive u Bosni i Hercegovini.      

Zahvalio je na principijelnoj, snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Češka Republika pruža Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja  EU.

Poželjevši Bosni i Hercegovini uspjeh na evropskom putu, ministar Dvořák je poručio da Češka Republika apsolutno podržava ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i da je spremna da pomogne kroz razmjenu iskustava, ali i na druge načine.     

U ime članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Željke Cvijanović, sastanku su  prisustvovali savjetnici Davor Vuletić i Boris Tučić.  

 

4 FOTO GALERIJA