Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i premijera Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea

23.1.2024

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjednici Evropske komisije i premijeru Nizozemske na posjeti kojom se potvrđuje posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Upoznali su sagovornike sa napretkom koji je Bosna i Hercegovina postigla i naporima koji su učinjeni kako bi se ispunili preduslovi za dalji napredak na evropskom putu. U tom svjetlu, istakli su izuzetnu važnost narednog koraka na evropskom putu i izrazili očekivanje da će Evropska komisije dati pozitivno mišljenje i preporuku, na osnovu kojih će Evropsko vijeće donijeti odluku o početku pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

Predsjednica Komisije Von der Leyen i premijer Rutte su pozdravili odluku Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine o otpočinjanju pregovora, uz neophodan napredak i usklađenost sa kriterijima za članstvo. Rekli su da današnja posjeta ima za cilj da ohrabri sve u Bosni i Hercegovini da iskoriste aktuelnu situaciju na kontinentu i pozitivan momentum u Evropskoj uniji, kako bi se ostvario napredak na evropskom putu. Razgovarano je i o Planu rasta Evropske komisije, koji se odnosi na Zapadni Balkan, a koji otvara vrata ka jedinstvenom evropskom tržištu kroz sedam ključnih oblasti.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili usvajanje Plana rasta, ističući njegovu važnost za ekonomski razvoj i napredak, a u korist svih građana u Bosni i Hercegovini. Istakli su posvećenost dijalogu, reformskom i evropskom putu zemlje.

4 FOTO GALERIJA