Govori

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom Summita Evropske političke zajednice u Granadi (Kraljevina Španija) učestvovao je danas u radu okruglog stola na temu: „Multilateralizam, uključujući sigurnost i geostrateška pitanja“

5.10.2023

Sagovornici predsjedavajućeg Komšića za okruglim stolom su bili predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijer Kraljevine Španije Pedro Sánchez Pérez-Castejón, njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Obraćanje predsjedavajućeg Komšića:

"Evropska politička zajednica primjer je multilateralizma koji se koristi za jačanje privrženosti našoj zajedničkoj političkoj ideji Evrope koja se temelji na liberalnoj demokratiji, poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naš glas protiv ruske agresije na Ukrajinu jasan je znak da se Evropska politička zajednica protivi nasilnim promjenama granica i agresiji. To se temelji na našem zajedničkom sistemu vrijednosti i odlučnosti da ustrajemo u borbi za te vrijednosti. Bio sam u Ukrajini prije dva mjeseca i čvrsto vjerujem da će ishod tog rata odrediti budućnost evropske političke arhitekture.

Multilateralizam i dalje funkcioniše unutar načela konsultacija, uključivosti i solidarnosti. Multilateralizam nam omogućuje postizanje zajedničkih mišljenja i pokretanje zajedničkih akcija o različitim pitanjima, od klimatskih promjena i odgovora na COVID-19, do podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine. No, smatram da održiva i efikasna saradnja ne slijedi. Glavni izazov je kako provesti ono što je dogovoreno i kako prevladati izazove s kojima se multilateralizam suočava, a tiču se suverenih interesa država. Ono s čime se suočavamo jest da 'ad hoc' interesi suverenih država prijete ugroziti same temelje multilateralizma. Kad je multilateralizam slab, geostrategija dominira i sigurnosna pitanja rastu.

Sada je možda teško napraviti razliku između sigurnosnih i geostrateških pitanja. Prije deset godina Evropa je bila pod terorističkim napadima ISIL-a. Tada je neviđeni migracijski val izazvao goleme humanitarne i političke probleme. Nakon toga, pandemija COVID-19 dovela je u pitanje načelo solidarnosti, kao i ekonomiju. Danas smo svjedoci kibernetičkih prijetnji, zloupotrebe društvenih mreža i umjetne inteligencije. Rastući radikalni šovinistički populizam profitira od nekontroliranog cyber prostora, širenja govora mržnje i potkopavanja napora za promicanje ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti.

Ovi izazovi potkopavaju samu osnovu multilateralizma i naših zajedničkih vrijednosti na kojima je Evropa izgrađena. Štaviše, nije drugačije ni na globalnom nivou. Nedavno sam bio na Općoj skupštini UN-a gdje su se svi održani govori bavili pojedinačnim državnim problemima upakovanim pod multilateralne teme, dok su identifikovane nepravde i latentno licemjerje u multilateralnim institucijama.

Zato je moja poruka da proces potkopavanja učinaka multilateralizma, te dovođenje u pitanje osnovnih vrijednosti koje dijele civilizovana društva, direktno pogoduje totalitarnim, nedemokratskim režimima. Vjerujem da je ovaj proces namjeran. To je napad na aktuelnu svjetsku arhitekturu; arhitekturu zasnovanu na poštovanju demokratije i ljudskih prava. Namjera mu je srušiti multilateralizam uz podršku političkih igrača koji djeluju unutar različitih multilateralnih institucija koji pokušavaju dovesti u pitanje osnovne vrijednosti na kojima su te multilateralne organizacije izgrađene i svrhe za koje su izgrađene“.

4 FOTO GALERIJA