Govori

Obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“

20.9.2023

Poštovani! Uvijek je zadovoljstvo biti ovdje u Beogradu, pogotovo kada je povod ovako značajan i lijep, poput večerašnjeg. Velika mi je čast što prisustvujem svečanom otvaranju tradicionalne manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koju naše predstavništvo u srpskoj prijestonici organizuje 11. put. Kao i svake godine, bit će to sjajna prilika za promociju Republike Srpske, kao i njenih privrednih, kulturnih, prirodnih, turističkih i svih drugih potencijala. Bit će to prilika da se Republika Srpska u 11 gradova širom bratske Srbije predstavi u svom najljepšem svjetlu.

Zahvalna sam našim ljudima iz Predstavništva, na čelu sa gospodinom Cicovićem, na posvećenosti i ogromnom trudu koji svake godine ulažu u realizaciju ovog važnog projekta.

Zahvalna sam, svakako, institucijama Srbije, njenim lokalnim zajednicama i svim pojedincima koji učestvuju u ovoj manifestaciji.

Ona predstavlja snažan podstrek dodatnom jačanju nikada boljih i sadržajnijih odnosa Republike Srpske i Srbije.

Mi smo veoma ponosni na naše veze sa Srbijom koja je najbolji prijatelj, najvažniji saveznik i najsnažniji oslonac Republici Srpskoj.

Ponosni smo na svaki zajednički izgrađen objekat, vrtić, školu, most, bolnicu, dom kulture u gotovo svakoj našoj lokalnoj zajednici.

Ponosni smo i na svaki novi kilometar autoputa, novootvorenu fabriku, kao i na sve uspjehe Srbije, bilo da je riječ o ekonomiji, kulturi ili sportu.

Vjerujem i znam da se svaka Bogdanovićeva trojka u Manili sa istom radošću proslavila u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Trebinju, kao i Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.

Baš kao i srebrne medalje košarkaša i odbojkašica, pobjednički pehar Ivane Vulete ili Noletova rekordna 24. grand slam titula.

I sve to u manje od mjesec dana. Kakva sportska velesila!

Osim u sportu, želimo da zajedno pobjeđujemo i u svim drugim oblastima.

Kada to kažem, odmah pomislim na autoput Banja Luka – Beograd, simbol naše integracije, čija je izgradnja u toku i koji će biti od neprocjenjivog značaja za naše građane i privredu.

Mislim i na druge važne projekte, poput aerodroma u Trebinju i hidroelektrane Buk Bijela, čija realizacija je već godinama predmet besmislenih političkih blokada.

Kada kažem pobjeda, mislim na nova radna mjesta, brži ekonomski razvoj, bolju infrastrukturnu povezanost, na sve ono što svima nama donosi korist, a baš nikome štetu.

Uvijek i prije svega, mislim na mir, na stabilnost i sigurnosti, koji su pretpostavka uspješne saradnje, razvoja i prosperiteta.

U ovim izazovnim vremenima, važno je da i Srbija i Republika Srpska ostanu stabilne, da ojačaju svoju poziciju kao i međusobnu saradnju.

Upravo je jačanje saradnje i snažnije povezivanje naših građana i institucija jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije koju večeras svečano otvaramo.

Želim vam mnogo sreće i uspjeha u realizaciji svih planiranih aktivnosti širom Srbije.

Uvjerena sam da ćete, kao i prethodnih godina, Republiku Srpsku i njene potencijale predstaviti na najbolji mogući način.

Živjela Republika Srpska!

Živjela Srbija!

5 FOTO GALERIJA