Govori

Obraćanje člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo - Brijuni u Skoplju

11.9.2023

Poštovane kolege, dame i gospodo! Zahvaljujem se na pozivu da učestvujem na ovom forumu. Predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom posebno zahvaljujem na srdačnom prijemu ovdje u Skoplju. Proces Brdo – Brijuni je važna platforma za unapređenje regionalne saradnje i dijaloga, ali i promovisanje evropskih vrijednosti i perspektive.
Vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji se na Ustavu, zakonima i drugim relevantnim državnim dokumentima.

U njima jasno piše da se zalažemo za poštovanje međunarodnog prava i fundamentalnih principa na kojima se temelje međudržavni odnosi.

Bosna i Hercegovina djeluje u skladu s obavezama iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, kao i članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

Država Bosna i Hercegovina posebnu važnost poklanja jačanju regionalne saradnje.

Državna politika Bosne i Hercegovine prema susjednim i drugim zemljama temelji se na:

 -        poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta država;

-        ravnopravnosti u međudržavnom odnosima;

-        zabrani intervencije u unutrašnje i vanjske poslove drugih država;

-        rješavanju otvorenih pitanja međudržavnim dijalogom;

-        uvažavanju principa miroljubive i dobrosusjedske saradnje.

Regionalna saradnja uopće, u bilateralnom i multilateralnom smislu, bitan je aspekt jačanja stabilnosti i sigurnosti. Aktivnim učestvovanjem Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama želimo da pozicioniramo Bosnu i Hercegovinu kao proaktivnog i konstruktivnog partnera.

Bosna i Hercegovina će nastaviti davati konkretnu podršku regionalnoj saradnji, uključujući i inicijativu Brdo-Brijuni proces, ponovo naglašavajući značaj Solunske agende za članstvo u EU i ubrzane implementacije Berlinskog procesa.

Refleksije globalnih potresa uveliko se osjete i u ovom dijelu Evrope.

Svjedočimo dubokim političkim, ekonomskim i društvenim promjenama, kako u samoj regiji, tako i na međunarodnom planu.

Ruska agresija na Ukrajinu najveći je geopolitički potres ogromnih razmjera. To nije samo rat protiv Ukrajine, već i opasna prijetnja cijelom demokratskom i slobodnom svijetu.

Nažalost, ponovo je spuštena nova gvozdena zavjesa koja je podijelila svijet na države koje poštuju univerzalne principe Ujedinjenih nacija i dostojanstvo čovjeka i države koje ne poštuju ljudska prava. Mi trebamo usmjeravati naše države prema demokratskim vrijednostima, standardima i principima.

Države Jugoistočne Evrope su na velikom ispitu.

Predstavnici ovih država odlučuju hoće li XXI vijek na ovom dijelu Evrope biti vijek mira i razvoja ili vijek novih nesreća. Nijedna katastrofa u prošlom vijeku nije nas zaobišla. Učinimo sve što je u našoj moći da u XXI vijeku izbjegnemo tragedije iz prethodnog vijeka.

Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak.

Jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji je i uvažavanje sljedećeg principa: Sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim. Kada ovaj princip implementiramo reducirat ćemo veliki broj problema.

Pred nama su važna pitanja: Kako naprijed? Šta činiti? Šta ponuditi ljudima koji žive u našoj regiji?

Za početak, ponudimo viziju regije XXI vijeka. Pokažimo dobar put u ovim turbulentnim vremenima.

Težimo ka izgradnji demokratskih i slobodnih država, članica evropske i evroatlantske porodice zemalja, u kojima se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti - državni, etnički, vjerski, regionalni, socijalni i drugi, ali i uvažava zajednički evropski identitet.

To je vizija ekonomski i institucionalno razvijenih država, orijentisanih ka saradnji, razvoju, miru, s društvima baziranim na znanju.

Objasnimo ljudima u regiji da je naša različitost bogatstvo i prednost, a ne prokletstvo i slabost.

Uspostavimo obrazovne sisteme koji će mlade generacije odgajati za mir i toleranciju, a ne za konflikt i mržnju.

Kao države koje se uvažavaju i sarađuju imamo šansu za progres u XXI vijeku, konfrontirani, osuđeni smo na stagnaciju.

Za naše neuspjehe ne trebamo tražiti alibi u drugima. Primjenjujmo skandinavski model saradnje, a ne balkanski. Naša budućnost je u našim rukama.

Bosna i Hercegovina podržava projekte koji doprinose razvoju i jačaju životni standard građana.

Iskoristimo Energetski paket podrške Evropske unije (EU) za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju energetske krize.

Poboljšanje energetske efikasnosti i izgradnja kapaciteta, kao odgovor na klimatske promjene, poput nedavnih velikih poplava u Sloveniji i Hrvatskoj,  zajednički su izazovi sa kojim se suočava cijela regija i EU te kao takvi zahtijevaju naš jedinstven pristup.

Bosna i Hercegovina je opredijeljena da učestvuje u energetskoj tranziciji ka zelenim izvorima energije. Na tom planu veoma nam je važna pomoć EU u pravednoj energetskoj tranziciji, koja će umanjiti socijalni udar.

Naš cilj je intenziviranje radova na razvoju transportne mreže i dovršetka izgradnje koridora 5c, ali i otpočinjanju rada na jadransko-jonskoj cesti kroz Bosnu i Hercegovinu. Svi zajedno trebamo raditi na infrastrukturnom, energetskom i ekonomskom povezivanju država Zapadnog Balkana sa EU.

Članstvo država Zapadnog Balkan u EU predstavlja nezamjenjiv okvir za jačanje mira i stabilnosti u Evropi.

Preuzeli smo obavezu da zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku usklađujemo sa EU. Tu obavezu moramo poštovati i pokazati da smo kredibilni partneri.

Smatram da su važni i ohrabrujući glasovi najviših zvaničnika EU koji zagovaraju ne samo ubrzanje procesa evropskih integracija, nego i jedan drugačiji pristup procesu proširenja. Takav pristup, koji u potpunosti podržavam, podrazumijeva olakšan pristup strukturnim i kohezionim fondovima EU za države u procesu proširenja, kao i veću participaciju u radu institucija EU. To je najbolji način da smanjimo ekonomski jaz u odnosu na EU, izgradimo infrastrukturu, otvorimo radna mjesta i smanjimo odlazak mladih.

Trajno zatvorimo balkansku Pandorinu kutiju.

Pokušaji prekrajanja i crtanja novih državnih granica su najveći izvor zla i nesreće. Uvjerili smo se da takvi pokušaji rezultiraju velikim stradanjima. Naučimo nešto iz naše prošlosti. Umjesto opasnih ideja o promjenama granica, okrenimo se ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji.

Hvala vam na pažnji!