Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Mejdanu u Kijevu, povodom Dana nezavisnosti Ukrajine

24.8.2023

“Predsjedniče Zelenski, vaše ekscelencije, ponosni građani Ukrajine! Čast mi je da vam se obratim danas, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine. Na današnji dan, prije 32 godine, slobodni građani Ukrajine su obnovili svoju nezavisnost. Sudbina Ukrajine je konačno pripala njenom narodu.

Današnji praznik ne možemo u potpunosti proslaviti zbog toga što se ruska nepravedna, neopravdana i ilegalna agresija protiv vaše zemlje nastavlja. Dok mi ovdje govorimo, hrabri ukrajinski vojnici brane zemlju na linijama i krvare da povrate ukrajinsku zemlju pod privremenom ruskom okupacijom. Zajedno sa vojnicima, milioni Ukrajinaca marljivo rade kako bi doprinijeli ukrajinskoj pobjedi - radnici u fabrikama, kompjuterski stručnjaci, poljoprivrednici, nastavnici, doktori, svi oni nastavljaju da rade kako bi srce ove zemlje svakim danom sve jače kucalo.

Vaša vlada, koju predvodi predsjednik Zelenski, nije samo teško radila da bi odgovorila na ogromne trenutne opasnosti. Preuzela je hrabre korake kako bi osigurala evropsku budućnost za vašu zemlju. Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji je najjasniji znak gdje budućnost Ukrajine leži - među slobodnim, stabilnim i prosperitetnim evropskim zemljama.

Ljudi širom svijeta, uključujući i mene, zapanjeni su i inspirisani neuništivim ukrajinskim duhom. Vaša borba da sačuvate vaše teritorije, vašu nezavisnost i slobodu, jeste ništa manje nego herojska. Podsjeća nas svakodnevno kako su krhki mir i sloboda, kako se teško moramo svakodnevno boriti da sačuvamo svoju demokratiju i nezavisnost.

Podržavanje Ukrajine u ovoj historijskoj borbi seže mnogo dalje od uskih interesa geopolitike. Ono što je srce ove borbe je očuvanje najosnovnijih ljudskih vrijednosti - želje da budete slobodni, da budete sigurni i da imate svoj sopstveni identitet. Ovi principi su nesalomljivi i kada se brane golim rukama. Oko ovih vrijednosti, ne smije biti nikakve kalkulacije.

Ohrabren sam globalnom podrškom koju Ukrajina prima od početka agresije. Ali sada je vrijeme da se ta podrška proširi i osnaži. Svakim novim danom Ukrajina postaje jača, agresor slabiji, očajniji ali i opasniji. Njegova propast mora biti ubrzana.

Slobodni narod Bosne i Hercegovine je sa Ukrajinom. Mi jako dobro znamo sve o strahotama rata, agresiji, uništavanju i ratnim zločinima. Svjedočenjem borbi Ukrajine podsjećamo se na sopstvenu nedavnu oružanu borbu, ali i na današnje izazove pokušaja da se unište naša zemlja, njene institucije i njen jedinstveni identitet.

Dok se borite za svoju zemlju i njenu budućnost, budite oprezni s kompromisima koji mogu ugroziti u miru ono što ste tako hrabro odbranili u ratu. Povedite računa da mir postignete pod svojim uslovima, jer budućnost vaše zemlje zavisi od toga.

Kao što sam rekao na početku, ovaj Dan nezavisnosti ne može se slaviti u potpunosti jer se agresija na Ukrajinu nastavlja. Ali zasigurno možemo slaviti nesalomljivi duh Ukrajine, znajući da će na kraju Ukrajina pobijediti. Niko ne treba imati nikakve sumnje da će herojska i patriotska borba četrdeset četiri miliona Ukrajinaca biti ikada slomljena.

Čestitam vam Dan nezavisnosti, sa željom za pravednim, trajnim mirom i prosperitetom. Slava Ukrajini!“

 

2 FOTO GALERIJA