Govori

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je Skupu patriota i građana Bosne i Hercegovine, u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotske lige Bosne i Hercegovine u saradnji s drugim boračkim udruženjima

24.4.2023

Tema skupa održanog u mutimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, a na kojem se kao uvodničar obratio član PBiH Komšić, bila je „Budućnost Bosne i Hercegovine kroz prizmu aktuelne političko-sigurnosne situacije“.

Obraćanje:

„Dame i gospodo, uvaženi saborci, generali, profesori,

Hvala vam za organizaciju ovog skupa, bilo je i krajnje vrijeme. Ako ništa, da se pogledamo u oči i da, narodski rečeno, na jedan bijel čaršaf istresemo sve ono što nosimo u torbi i kažemo kako stvari stoje. Da ne lažemo sami sebe, gdje smo i šta smo u ovom trenutku.

U ovom trenutku se svašta dešava u i oko BiH, nije da tako nije bilo i ranije, bilo je u blažoj formi. Sve je vodilo ka nekom vrhuncu i sigurno da cijela ova situacija mora doći do tog trenutka kada će doživjeti svoj klimaks.

Ja sam se, kao član PBiH, da ću poštovati ovaj ustav koji je trenutno na snazi, a kao pravnik vjerujem da se ustavi i zakoni moraju poštovati, drugačije ne može. Drugačije bilo kakva država i društvo koji imaju pretenziju da se zovu uređenim dijelovima ne mogu funkcionirati. Dakle, ovaj ustav je okvir našeg ponašanja i svega onoga što mislimo da treba da radimo i svega onoga što planiramo.

Ovakvo ustavno rješenje predstavlja jednu vrstu, kako su to ljudi već rekli luđačke košulje, za sve one kojima je stalo do BiH. Treba se zapitati šta i kako uraditi u datim okolnostima. Ključna stvar u ovom trenutku je čuvati naše institucije, jer nam to osigurava ono što smo imali i ´92., kada je počela agresija na BiH, međunarodni javnopravni legitimitet.

Mi ne smijemo biti ti koji će srozavati i rušiti te institucije bez obzira ko je na čelu tih institucija.

Je l´ mislite da se možete osloniti na međunarodnu zajednicu i strance? Ja tvrdim da ne možete. Tvrdim da postupaju po principu ko je jači i ko je faktor - s njim se razgovara. Ako si slab, ti si samo jelo na stolu, ti nisi subjekt razgovora već objekt. Ako ne vjerujete, pitajte Palestince. Ne očekujte od međunarodne zajednice, neću reći čuda, ne očekujte ništa.

Onog trenutka i u ratu sam to vidio svojim očima kad su Armija RBiH i MUP RBiH narasli do toga da smo ozbiljna vojna sila, kad smo počeli provoditi ozbiljne ofanzivne borbene aktivnosti, tad smo postali faktor kog su htjeli da slušaju. Kad smo pokazali da smo se spremni žrtvovati da dobijemo šta hoćemo, tad smo postali neko koga se pita za mišljenje.

Kad je nastao Vašingtonski sporazum, šta se tad dešavalo na vojnom polju? Sjetite se Dejtona i šta se tada dešavalo na vojnom polju. Ne zagovaram ja nikakvu vojnu akciju, već samo govorim kako stvari idu. Morate biti dovoljno jaki da vas bilo ko poštuje.

Zašto ljudima ne reći da mi hoćemo BiH kao državu jednakih ljudi? Ne sviđa se nekome u Vašingtonu! Mogu biti jednak samo ako sam u okviru čopora, hoću da budem čovjek. Za šta treba da se zalažem, da smo mi vječno podijeljeno društvo, da mi prodaju priču o konstitutivnosti naroda kao spasonosnom rješenju? Nije tačno! Sad se pokazuje kao osnova za rasturanje BiH! Na tom se baštini priča o otcjepljenju i samoopredjeljenju. BiH je postojala mnogo mnogo godina prije Jugoslavije. Jugoslavija se raspala, BiH je preživjela. 

Zasada se moramo potpuno osloniti na ono što su legalni odgovori na trenutnu situaciju. Sad je Dodik počeo da diže tenziju, sad izgovara pred predsjednikom susjedne države koji se osmjehuje na najave da će mu pripojiti dio države. Treba da prepadne ove strance, koji se za glavu hvataju - nemojte se svađati. Ako mu uspije da isposluje neke pregovore oko državne imovine, on se već popeo stepenicu više.  

Šta to Dodika danas dijeli od otcjepljenja RS-a? Šta ga dijeli? Jedna sjednica NSRS-a, jedna naredba MUP-u RS-a, medije svakako ima…Šta ćemo uraditi?

Odluka o upotrebi jedinica MUP-a na nivou kantona može se donijeti, na nivou FBiH teško. Odluka o upotrebi OS BiH, po Ustavu BiH, ne može se donijeti bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH.  

Šta ćemo, izaći na entitetsku liniju i sačmaricama gađati glinene golubove? Nemojte biti smiješni. Šta je odgovor? Ponovo se pozivam na institucije BiH. Evo, neka Tužilaštvo BiH kaže - nije ništa uradio, da je sve politički legitimno ili ga spengajte. Dajte samo tužiocima odriješite ruke i neka rade kako zakon kaže, pa ćemo znati je li mi griješimo ili griješe oni. Opet se traži od nas da uime lažne političke korektnosti, netalasanja, ne dižemo glavu, da šutimo, da budemo licemjerni prema sebi i da kažemo - dobro je, ne puca. Pitajte Palestince je li u redu kad ne puca! Zašto nas ti stranci i dio medija doživljavaju kao problem?

U takvom odnosu prema BiH ima jako puno antiislamizma i zato vam je to priča ministra vanjskih poslova Mađarske. To mu isto misli i šef, to misli pola Evrope, to vam isto misli bar 30 do 40% Vašingtona. Budimo svjesni toga. Ko drugačije kaže, laže.

Hoćete da znate šta je veliki plan za Balkan, za BiH? Šta je otvoreni Balkan, šta je priča o izmjenama Izbornog zakona u BiH? Dakle Tirana, Beograd, Zagreb. Podjela zone utjecaja između Albanaca i Srba, odnosno Beograda i Zagreba. A to nose Rama i Vučić. Ovaj to zove 'srpski svet'. Isto vam je to. Gdje to nas kači? Kači nas preko RS-a. Šta je odgovor Zapada na to? Uvuci našeg saveznika člana NATO-a i člana EU Hrvatsku i ispuni im želju. Daj im taj Izborni zakon. Što? Pa da upravljaju ostatkom. Što? Pa ako Mile krene da se otcijepi, neka Hrvatska brani Bošnjake u BiH. Zašto se Vučić naoružava? Evo, danas Hrvatska nabavlja novo oružje. Gdje je nama novo oružje? Mislite da ga možemo nabaviti? Kad krenete u tu priču, sasijeku vas ko maljem. Hoćemo i mi, vi ne možete! Ko biva, mi smo opasnost sa ovim što imamo, a oni nisu opasnost što se tako naoružavaju.

Ja vam ovo govorim sa pozicije - koga su zmije ujedale i guštera se boji. Neću da bude da nije rečeno, pa da sutra ne bude šta nam ovo rade! Ja hoću samo da budemo svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Odgovor na tu situaciju u ovom trenutku jeste - nećemo mi napraviti prvi pogrešan korak. Ne, ne, ne! Nećete nas isprovocirati da mi napravimo prvi pogrešan korak. Imamo i mudrosti i strpljenja, ali nas nećete praviti ni budalama. Čuvati institucije, tražiti da institucije rade svoj posao.

I reći ovima - taj fašizam koji provodite po Evropi i što zbog lažne političke korektnosti nećete da ga nazovete pravim imenom, a pravo ime sad u Evropi za fašizam jeste zapravo antiislamizam, mada nije umro ni antisemitizam, ali je fašizam u Evropi dobio novi oblik. Što im to ne reći? U čemu je tajna? Šta treba, da budem serviran, je l´, i da čekam kada će mi neko doći na vrata opet, da me vodi u noć negdje zbog pogrešnog imena i prezimena? Umalo mi se  jednom to nije desilo 1992. godine, više neće nikad. Ja sebe neću dovesti u tu situaciju, a ko hoće -  bujrum.

O tome se radi, dragi prijatelji, u BiH. Ako im pokažemo i kažemo da ne mogu, poštujući sve standarde koji važe u demokratskom svijetu, jer mi nismo ti koji će paliti svoju državu. Pokazujući im da smo i mudri i pametni i da smo svjesni  da će oni i njihove politike proći, ali smo isto tako odlučni da branimo ovu zemlju jer druge mi nemamo, ne postoji, ja nemam druge! Ovo je zasad politički bitka za BiH, uzmicanja nema, može samo naprijed!“

 

 

 

 

 

5 FOTO GALERIJA