Govori

Obraćanje člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića povodom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 18. godišnjice 2. pješadijskog – rendžerskog puka Oružanih snaga BiH na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo

14.4.2023

Poštovane porodice šehida i poginulih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH), cijenjeni predstavnici boračkih udruženja, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, uvaženi borci i ratni komandanti Armije RBiH, gospodo vojnici, podoficiri, oficiri i generali Oružanih snaga BiH, uvaženi predstavnici vojno-diplomatskog kora
Čestitam vam 31. godišnjicu formiranja Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog – rendžerskog puka Oružanih snaga BiH!

Kao član Predsjedništva BiH, duboku zahvalnost izražavam onima koji su žrtvovali svoje živote i svoje zdravlje za odbranu države Bosne i Hercegovine, a posebno ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, zlatnim ljiljanima i svim borcima za nesebičan doprinos u odbrani i izgradnji naše države Bosne i Hercegovine.

Prije trideset i jednu godinu, legalno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je donijelo Ukaz o formiranju armije RBiH. To je jedna od najvažnijih odluka u dugoj prošlosti naše zemlje. Pokazalo se da je slobodarska Armija RBiH najvažnija historijska činjenica u viševjekovnoj historiji naše države.

U vremenu najtežih izazova i iskušenja ona je odbranila državu i slobodu. S ponosom čuvamo tradiciju slobodarske Armije RBiH koja je branila multietničku, demokratsku i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana i naroda.

Armija RBiH je najzaslužnija za činjenicu da su odbranjeni rezultati legalnog i međunarodno priznatog referenduma za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu. Također, ona je najzaslužnija da prijem naše zemlje u Ujedinjene nacije nije ostao mrtvo slovo na papiru.

Armija RBiH se suštinski razlikovala od onih koji su nasrnuli na Bosnu i Hercegovinu. Vodila je odbrambeno-oslobodilačku borbu i nije ratovala na teritorijama tuđih država, niti za interese tuđih država. Uz uvažavanje najviših moralnih i vojničkih pravila, Armija RBiH je prvo ostvarila moralnu i civilizacijsku pobjedu, a nakon toga i vojne pobjede.

Branila je univerzalne ljudske vrijednosti – slobodu, jednakost, ravnopravnost i nezavisnost međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine na koju je izvršena brutalna agresija. Štitila je ugrožene i nemoćne, sprečavala još veće razmjere genocida, čuvala i branila obdaništa, bolnice, škole, džamije, crkve, sinagoge, muzeje, biblioteke ... Ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu mogu biti ponosni na Armiju RBiH.

Herojsku i pravednu borbu Armije RBiH prepoznao je cijeli demokratski svijet.

Devetog maja 1995., prvi put u svojoj historiji, Bosna i Hercegovina je dobila poziv da učestvuje na vojnoj paradi u Parizu povodom Dana pobjede nad fašizmom. Jedina oružana sila iz naše države koja je dobila poziv da učestvuje na paradi bila je Armija RBiH.

To je neizbrisivo i trajno priznanje za časnu borbu. Bio je to planetarni iskaz poštovanja herojskoj borbi Armije RBiH koja je u gotovo nemogućim uslovima odbranila državnost i slobodu države Bosne i Hercegovine. Navedena međunarodna podrška i danas je važna u procesu evroatlantskih i evropskih integracija naše zemlje.

Danas su Oružane snage BiH jedina legalna vojna sila u našoj državi. One su, između ostalog, zadužene i spremne za pružanje vojne odbrane Bosni i Hercegovini, kao i pomoć civilnim organima i stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Oružane snage BiH predstavljaju garant sigurnosti za svakog čovjeka.

Državni organi Bosne i Hercegovine su jasno definisali da su naši strateški ciljevi punopravno članstvo u NATO i EU.

Zahvaljujem se NATO-u i našim saveznicima na pomoći i podršci u jačanju Oružanih snaga BiH, kao i cjelokupnog sigurnosnog i odbrambenog sistema.

Pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju i u misijama podrške miru. Zahvaljujući stalnom napretku na tom planu, danas Bosna i Hercegovina više nije samo primalac, već je i davalac međunarodne vojne pomoći. A za to su posebno zaslužne jedinice Oružanih snaga BiH. 

U prethodnim mjesecima sam kao član Predsjedništva države BiH dva puta boravio u Bruxellesu i razgovarao sa najvišim zvaničnicima NATO-a i EU. Između ostalih, razgovarao sam sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom i ambasadorima Kvinte u NATO-u. Također, u Bruxellesu sam razgovarao i sa najvišim zvaničnicima Evropske unije. Ohrabruje činjenica da je na ovim sastancima izražena spremnost da se Bosni i Hercegovini pomogne na njenom ubrzanom putu u evroatlantske i evropske integracije.

Na svim ovim sastancima jasno sam ukazao da su NATO i EU strateški ciljevi Bosne i Hercegovine. Strateški ciljevi se mogu promijeniti samo u državnim organima Bosne i Hercegovine. Sve dok su državni zakoni i strategije na snazi, svi državni organi su dužni da ih poštuju.

Punopravno članstvo u NATO-u je garancija sigurnosti za sve ljude. To je najbolje moguće naslijeđe koje možemo ostaviti našoj djeci i budućim generacijama. Bosna i Hercegovina je jedina država aspirant koja je aktivirala svoj akcioni plan za članstvo u NATO. Također, naša država je dobila i kandidatski status za članstvo u EU.

Nikakve rušilačke retorike, nikakve medijske i političke podvale, nikakve odluke bilo kojeg nižeg nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini ne mogu zaustaviti NATO i EU put Bosne i Hercegovine.

Nažalost, ponovo smo svjedoci antidejtonskih prijetnji nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Naš odgovor je jasan: poštovat ćemo Daytonski mirovni sporazum, Ustav BiH, zakone Bosne i Hercegovine, konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH. Destruktivnim političarima koji nasrću na pravni poredak države dobronamjerno preporučujemo da se urazume.

Oni koji eventualno krenu u unilateralno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine moraju biti spremni i da preuzmu punu odgovornost za takvu vrstu destrukcije.

Separatističkim političarima poručujemo: Mi nećemo nikada pokleknuti. Nikada! Borit ćemo se za ljudska prava svakog čovjeka u našoj zemlji. Jačat ćemo državne institucije. Snažit ćemo naše Oružane snage BiH. Čuvat ćemo našu državu Bosnu i Hercegovinu i nastavit ćemo naš evropski i evroatlantski put.

Naše opredjeljenje je mir i sigurnost za sve ljude. Mi ćemo graditi mir i uvijek biti spremni da odbranimo državu, identitet, čast i dostojanstvo. Moramo biti budni i oprezni.

Neka odanost i privrženost Bosni i Hercegovini bude jača od ličnih sujeta i stranačkih animoziteta.

Očuvanje i razvoj Bosne i Hercegovine su naš dug prema onima koji su položili svoje živote u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine

Na kraju, još jednom čestitam jedan od najvećih datuma u cjelokupnoj našoj historiji - Dan Armije RBiH!

Neka vječno živi nepokoriva država Bosna i Hercegovina!