Govori

Govor srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na božićnom prijemu

12.1.2023

Uvažene zvanice, Dame i gospodo, Braćo i sestre, Neizmjerno sam srećna što smo večeras okupljeni u povodu najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Svjetlost rođenja Isusa Hrista obasjala je naše domove i srca svih pravoslavnih vjernika, kako ovdje tako i u svijetu.

Zato želim da radost i svjetlost Božića i ove godine podijelimo zajedno i da isto tako, sa ovoga mjesta, uputimo poruke mira, ljubavi i dobre volje.

Mir i ljubav temeljne su poruke Božića, ali i univerzalne i neprolazne vrijednosti na kojima počivaju društvene zajednice i ljudska civilizacija u cjelini.

Njihovo odsustvo uzrok je mnogih nesporazuma, konflikata i ratova, od kojih nekima, nažalost, svjedočimo i danas.

Impozantan tehnološki razvoj čovječanstva u posljednjim decenijama, opet nažalost, nije ispraćen ekvivalentnim moralnim sazrijevanjem.

Trajni mir ostao je ideal i nedosanjan san koji je u praksi demantirala surova realnost.

Baš kao i u porodicama, manjak dijaloga i razgovora među narodima i državama  širom svijeta dovodi do nerazumijevanja i rasta tenzija.

Nasuprot tome, tamo gdje se vodi iskren i otvoren dijalog, bez obzira na međusobna neslaganja, mir nikada neće biti doveden u pitanje.

To je jasan putokaz svima, a posebno nama na ovim prostorima koji dobro pamtimo tragični period kada su utihnule riječi, a progovorilo oružje.

Zbog toga ne postoji veća dužnost, individualna i kolektivna, svjetovna i vjerska, od očuvanja mira u međunarodnim i međuljudskim odnosima.

Utoliko je neophodno da i mi u BiH razgovaramo i vodimo dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu.

Da jedni druge uvažavamo, poštujemo različitost identiteta i interesa, tražeći one zajedničke na osnovu kojih ćemo graditi bolju i uspješniju budućnost.

Zajednička obaveza svih nas je da generacijama koje dolaze obezbijedimo sigurno okruženje i stimulativan ambijent za razvoj i prosperitet.

I da nikada ne budu suočeni sa egzistencijalnim izazovima sa kojima se suočila naša, kao i mnoge prethodne generacije na ovim prostorima.

Živimo u zemlji različitosti, ali ipak ne možemo reći da smo, kako to promovira slogan Evropske unije, „United in Diversity“.

Da bismo postigli taj cilj, neophodni su nam mir i stabilnost, kao i uređeniji odnosi na nivou BiH. Neophodno je da, umjesto međunarodnog intervencionizma, domaće institucije na svim nivoima vlasti preuzmu punu odgovornost za procese u BiH.

Nismo protiv ustavne BiH, kakvu je predvidio Dejtonski mirovni sporazum.

Legalisti smo i smatramo da bez punog uvažavanja Ustava, najvišeg pravnog i političkog akta, pravna država ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Zbog toga mislimo da BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge.

Ne želimo da živimo u zemlji blokada i opstrukcija već u zemlji u kojoj će svaki narod i svaki entitet moći iskazati svoj puni kapacitet i svoju sposobnost da napreduje, jer niko nema pravo da blokira ekonomski razvoj, energetsku stabilnost i nova radna mjesta.

Pogotovo u današnjem svijetu u kojem su svaki megavat struje, barel nafte i kubni metar plina od vitalnog značaja.

Slava Bogu na visini, na zemlji mir, među ljudima dobra volja! (L.k. 2,14).

Ništa tako jednostavno, božanski i ljudski ne ilustrira suštinu Božića kao riječi ove anđeoske pjesme.

Uz neizmjernu zahvalnost što ste svojim prisustvom uveličali večerašnji prijem u povodu najradosnijeg hrišćanskog praznika, sve vas pozdravljam tradicionalnim božićnim pozdravom:

Mir Božiji - Hristos se rodi!

Hvala!

10 FOTO GALERIJA