Govori

Govor člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na naučnom skupu „9. januar – put u genocid“

9.1.2023

Dame i gospodo, Uvažene porodice žrtava genocida, Poštovani gosti, Cijenjeni kolega Komšiću,

U vrijeme kada separatistički politički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne i brojne neistine, falsifikate i podvale veoma je važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavimo negatorima genocida. Smatram da su naučni skupovi, poput ovog današnjeg, jako bitni jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti s historijskog, pravnog, sociološkog, psihološkog, demografskog i drugih aspekata.

Najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavno okupljanje dijela odmetnutih poslanika Skupštine Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine bilo čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom. Ustavni sud BiH, svojom odlukom od 15. septembra 1992. godine, ocijenio je proglašenje tzv. Republike Srpske Bosne i Hercegovine kao antiustavan čin. Isti stav zauzela je 1992. godine i Badinterova komisija Evropske zajednice.

Zločinačka politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranja paradržave na teritoriji Bosne i Hercegovine, projektirana i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom. Zato je tzv. Republika srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Republika Srpska bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nikada nije prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta.

Današnje obilježavanje 9. januara u bh. entitetu RS predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH.

Venecijanska komisija je na 96. plenarnoj sjednici od 11. i 12. oktobra 2013. godine usvojila mišljenje o usklađenosti izbora dana bh. entiteta RS sa antidiskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Komisija je zaključila da je proslava 9. januara kao dana bh. entiteta RS diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine i da nije u skladu sa osnovnim demokratskim vrijednostima i postulatima. Takva politika nije u skladu sa vrijednostima kao što su dijalog, tolerancija, međusobno razumijevanje i jednakost, koji bi trebali biti osnova prilikom odabira entitetskog dana, ocijenila je Venecijanska komisija.

Ustavni sud BiH je u svojim konačnim i obavezujućim odlukama presudio da je obilježavanje dana RS-a neustavno i protivno članu II/4 Ustava BiH, kao i normama ustavnog karaktera: članu 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članu 1.  Protokola broj 12. uz Konvenciju, te Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Krajnje je vrijeme je da zvaničnici bh. entiteta RS i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima. Vrijeme je da počnu uvažavati presude internacionalnih i domaćih sudova.

Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države Bosne i Hercegovine u Haškom tribunalu i sudovima u Bosni i Hercegovini i inozemstvu izrečeno je više od hiljadu godina zatvorske kazne. Zato, glorifikacija mračne politike koja je počinila jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata predstavlja neprihvatljiv čin uvrede i provokacije za državu Bosnu i Hercegovinu, Evropsku uniju i Ujedinjene narode.

Genocid nad Bošnjacima nije historijska nesretna slučajnost. On je rezultat planski osmišljenog i organiziranog djelovanja velikosrpske ideologije, politike, medija, vojske, policije i drugih faktora. Zločin genocida nad bošnjačkim stanovništvom nije bilo moguće provesti bez genocidne namjere, sistema i planskog angažiranja brojnih institucija.

Moramo biti oprezni. Genocid je ponovljiv. Ideologija, politika, mediji i drugi činioci koji su doveli do genocida nad Bošnjacima su još uvijek aktivni i opasni. Prijetnja od novog genocida nije otklonjena. Planeri i počinitelji genocida imaju jedino respekt prema onima koji su osposobljeni za odbranu i koji pokazuju želju za odbranom. To je lekcija koju moramo dobro naučiti.

U interesu mira i sigurne budućnosti sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene. Međunarodna zajednica, u interesu cijelog čovječanstva, treba i mora poslati globalnu poruku da se rezultati genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina ne mogu i ne smiju trajno priznati. Krajnje je vrijeme da i međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince.

Haški tribunal nije politički sud već legalni sud Ujedinjenih naroda. Samo politički advokati zločinačke politike mogu biti protiv sudova Ujedinjenih naroda. Da nije bilo Haškog tribunala, niko u Bosni i Hercegovini i regiji ne bi odgovarao za genocid i najstravičnije zločine koji su počinjeni u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Trajne i neizbrisive međunarodne sudske presude ne mogu se sakriti i negirati. Iz ovih presuda se moraju izvući važne pouke za budućnost. Negiranje i zaludno bježanje od istine neće pomoći nikome. Zato svi trebaju pogledati istini u oči i okrenuti novu stranicu u Bosni i Hercegovini i regiji.

Danas iskazujemo i solidarnost sa pravednom borbom Ukrajine protiv brutalne ruske agresije. Mi pripadamo slobodnom i demokratskom dijelu svijeta. Odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu. To nije ogledalo države Bosne i Hercegovine, to je još jedan kamen u mozaiku destruktivne entitetske politike RS-a.

Na kraju, ako bi danas trebali reći dvije ključne riječi sa ovog naučnog skupa, onda su to: istina i budućnost. Te dvije riječi su nerazdvojno povezane jer bez istine nema bolje budućnosti. Budućnost Bosne i Hercegovine i regije nije u hegemonističkim politikama, konfliktima i svađama. Vrijeme je da se odlučno i temeljito raskrsti sa zločinačkim politikama i započne proces osvješćivanja i vođenja razumne i miroljubive politike.

Novim generacijama poručimo da se nikada ne ugledaju na osuđene ratne zločince. Mladi ljudi se trebaju ugledati na velike i svjetski priznate bosanskohercegovačke humaniste, naučnike, kulturne radnike, književnike, slikare, sportiste... Bosna i Hercegovina je država budućnosti. U državi budućnosti nema mjesta za veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Hvala za pažnju!

Neka vječno živi država Bosna i Hercegovina!