Govori

Govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 17. godišnjice i Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

1.12.2022

Poštovane ekscelencije, gospodo generali, oficiri i podoficiri, gospodo vojnici, dragi gosti.

Čast mi je i zadovoljstvo da vam se, u ime Predsjedništva BiH, kao vrhovnoga komandanta Oružanih snaga BiH i u  lično ime, mogu obratiti na 17. godišnjicu Dana Oružanih snaga BiH.

Prvi decembar - Dan Oružanih snaga BiH je dan podsjećanja na doprinos mnogih koji su uložili puno znanja, volje i truda u proces uspostave Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za što su bili potrebni odlučnosti i strpljenja, danas, 17 godina od osnivanja, sa sigurnošću možemo reći da je proces uspostave Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi. 

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas u 2022. godini predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti u cijeloj državi Bosni i Hercegovini. One su pouzdan partner, u prvom redu svim građanima Bosne i Hercegovine, institucijama države, ali također se pokazuju kao pouzdan partner našim saveznicima na međunarodnom planu. 

Kredibilitet i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz godine u godinu raste, a vođstvo i pripadnici Oružanih snaga dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu. Samo u ovoj godini, Oružane snage Bosne i Hercegovine uspješno su učestovale u šest međunarodnih vojnih vježbi. Time su nastavile tradiciju uspješne saradnje sa saveznicima, koja se ranijih godina ogledala kroz uspješno učešće u mirovnim misijama. 

Ništa manje značajna je i kooperativnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kada je riječ o izvršavanju zadataka pomoći stanovništu Bosne i Hercegovine i civilnim organima vlasti u reagovanju na prirodne nepogode i slične izazove, pri čemu Oružane snage Bosne i Hercegovine, u pravilu, iskazuju visok stepen odgovornosti i spremnosti na djelovanje po naređenju svoje Vrhovne komande.

I tokom ove godine Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su se kao jedna od najvitalnijih državnih institucija, koja uspješno obavlja svoje zadatke. Od izuzetnog značaja za ukupni proces NATO integracija Bosne i Hercegovine jeste činjenica da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije Oružanih snaga BiH, prije par mjeseci, uspješno završila provjeru tokom vježbi koje su održane na poligonu Manjača.

Time je nastavljena ne samo kontinuirano dobra saradnja sa našim saveznicima iz NATO-a, nego je konstatovano da su naše jedinice u stanju da postižu odlične rezultate po NATO standardima. Možemo biti ponosni na to da ćemo imati jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO operacije, operacije podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i za učešće u NATO vježbama.

Važno je znati da je tome prethodilo učešće države Bosne i Hercegovine na Summitu NATO-a u Madridu, na kojemu je Bosna i Hercegovina bila jedina država koja je učestovala u svojstvu pretendenta, zemlje koja je u procesu evroatlantskih aspiracija.

Nekoliko mjeseci prije toga na izvanrednom summitu NATO-a, 25. marta ove godine, NATO je donio odluku o jačanju snaga na istočnom frontu i dodatnom opremanju NATO članica. Od velike je važnosti to što je u ovo dodatno opremanje, uključena i Bosna i Hercegovina kao jedina članica MAP-a. Sve te aktivnosti kao i nastavak saradnje između  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, ohrabrujuće su sa aspekta jačanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz razmjenu iskustava i blisku saradnju sa saveznicima.

U konačnici i dostavljanje Programa reformi za 2022. godinu od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zajedno sa naprijed navedenim vojno - diplomatskim aktivnostima, svjedoči o ubrzanju puta Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Oružane snage Bosne i Hercegovine u tome smislu definitivno predstavljaju glavni motor NATO integracija.

Želim ovom prilikom istaći da smo u tekućoj godini konačno uspjeli da izdejstvujemo povećanje primanja vojnicima Oružanih snaga BiH. Istina, to povećanje je nedovoljno, ali je konačno nakon dužeg vremena probijen led, zaustavljen trend stagnacije i smanjivanja primanja pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se trend povećavanja primanja pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nastaviti. Stoga, pozivam buduće nosioce izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH da upravo to uvrste u vrh svojih prioriteta. 

Svjestan sam da izdejstvovati novo i značajnije povećanje sa sobom nosi poteškoće obzirom na nezdrav politički ambijent u kojem živimo, kao i toga da to mogu pratiti i neki zahtjevi koji nemaju veze sa poboljšanjem statusa pripadnika Oružanih snaga, ali odgovorna vlast se ne smije obazirati na sitno politikanstvo ako ćemo za krajnji rezultat imati poboljšanje materijalnog statusa pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Od naročitog značaja za ukupan razvoj Oružanih snaga BiH sigurno je i jačanje personalnih kapaciteta kroz obuku vojnika, podoficira i oficira, te obrazovanje vojnog kadra u inostranstvu. Ono je u kvalitetnijem obimu moguće tek kroz uvrštavanje u vrh državnih prioriteta samog pitanja boljeg i značajnijeg finansiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine glavna su garancija opstanka i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te poluga koja nikada i bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje. U vremenu kada se u Evropi,  nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje kršeći međunarodno pravo vrše agresiju, značaj Oružanih snaga je u potpunosti prvorazredan. 

Građani Bosne i Hercegovine u našim Oružanim snagama mogu pronaći oslonac ali i alat za odvraćanje od svakog oblika eventualnog nasilja prema državi Bosni i Hercegovini. Stoga svi zajedno, radi naše budućnosti, moramo i bit ćemo opredjeljeni za jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dame i gospodo, u ime Predsjedništva BiH i u  svoje lično ime, svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga BiH  čestitam Dan Oružanih snaga BiH, želim vam svu sreću i puno uspjeha u daljnjem radu i životu.

Hvala vam.

 

3 FOTO GALERIJA