Govori

Govor predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH

16.11.2022

Uvaženi članovi Predsjedništva BiH u starom i novom sazivu, Poštovani predsjedniče Republike Srpske, Uvaženi predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, Predsjedavajući Vijeća ministara, Predstavničkog doma i Doma naroda, Predstavnici institucija na zajedničkom, entitetskom i drugim nivoima vlasti, Uvaženi predstavnici vjerskih zajednica u BiH, Vaše ekselencije, ambasadori, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH, Poštovani građani, Dame i gospodo,

Čast mi je što imam priliku da vam se obratim, prvi put u svojstvu srpskog člana, a ujedno i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Na ovu odgovornu funkciju sam, kao što je poznato, izabrana od strane građana Republike Srpske, kojima na samom početku želim da izrazim zahvalnost za ogromnu podršku i ukazano povjerenje.

Na proteklim izborima oni su mi dali mandat da u Predsjedništvu BiH zastupam njihove interese i branim ustavnu poziciju kako Republike Srpske, tako i BiH.

U Predsjedništvo dolazim ispružene ruke, sa dobrim namjerama. Želim da zajedno, u skladu sa našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu.

Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu. Kako u okviru Predsjedništva i drugih zajedničkih institucija, tako i sa zakonodavnim i izvršnim organima vlasti na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, i vjerujem da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako od nas dati svoj doprinos traženju rješenja za postojeće probleme.

Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami određujemo sopstvene prioritete, a ne da nam bilo ko izvana nameće rješenja. Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer  živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Jer, ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe.

Postoji mnogo stvari oko kojih se ne slažemo u okviru BiH i to nije nikakva novost. Ali, mjera našeg uspjeha bit će upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmjerimo ka onim ciljevima koji su podjednako važni za sve.

Zagovornik sam toga da razgovaramo o svim značajnim pitanjima, ali da se u praksi primarno bavimo zajedničkim prioritetima, a ne onim za šta unaprijed znamo da ne postoji saglasnost svih u BiH.

Smatram da je potrebno da poboljšamo naše odnose i gradimo mostove saradnje kako u okviru BiH, tako i sa zemljama u regiji. Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima dijelimo granicu, ali i sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regiji, a i šire.

Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu donijeti korist našoj ekonomiji i građanima.

Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi 'Otvoreni Balkan'. U tom smislu, spremna sam da sve što je potrebno pojasnim, ali i da slušam pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bismo postigli usaglašen stav.  

Jedno od strateških opredjeljenja jeste i nastavak evropskog puta, a prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Ovaj posao nije moguće realizirati bez tijesne koordinacije različitih nivoa vlasti, stoga smatram da  je neophodno rehabilitirati sistem koordinacije koji bi nam omogućio sistemsko i organizirano kretanje naprijed. 

Želim posebno da istaknem da je i u kontekstu evropskih integracija, ali i svim drugim procesima koje budemo provodili, od presudnog značaja da dosljedno uvažavamo Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH.

To je okvir koji nam je osigurao mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Pretpostavka vladavine prava jeste poštovanje najvišeg pravnog i političkog akta jedne zemlje, bez čega nema ni funkcionalne pravne države niti uređenog sistema.

A to je upravo ono čemu bismo primarno trebali da težimo, kako u Predsjedništvu BiH tako i u drugim institucijama na svim nivoima vlasti, jer bi u suprotnom imali samo nered, razmimoilaženje i razdvajanje.

Dužna sam i na ovom mjestu da pojasnim svoj stav oko učešća stranog faktora u BiH. Obavljajući važne funkcije već niz godina i uzimajući u obzir sve faze kroz koje je ova zemlja prolazila, razumijem da je neophodna dobra saradnja domaćih institucija i stranih predstavnika. Ali, demokratija će u punom kapacitetu zaživjeti, a unutrašnji dijalog i međusobno povjerenje će ojačati tek onda kada domaće institucije u potpunosti preuzmu  odgovornost za sve procese.

Nije tajna niti nepoznanica da ne vjerujem u dobrobiti nasilnog intervencionizma stranog faktora, već da isključivo vjerujem u dijalog i saradnju.

Kao što ne vjerujem da Bosni i Hercegovini može pomoći zloupotreba ili uzurpacija ustavnih ovlaštenja na vanjskopolitičkom planu, tako ne vjerujem ni da nam strane sudije u Ustavnom sudu BiH, visoki predstavnici ili strani mikromenadžeri mogu pomoći da živimo u uspješnijoj zemlji.

Ali, s druge strane, vjerujem da nam unutrašnji dijalog može pomoći da sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu i kao član Predsjedništva BiH spremna sam da dam svoj doprinos izgradnji takvog dijaloga.    

Čestitam kolegama u Predsjedništvu i svim novoizabranim predstavnicima naroda u oba entiteta i na zajedničkom nivou, sa željom da ukazano povjerenje u naredne četiri godine na najbolji način opravdamo.

Hvala!

 

16 FOTO GALERIJA