Govori

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na press konferenciji u povodu zvanične posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana

6.9.2022

Predsjedniče Erdoğan, kolege, dame i gospodo, predstavnici medija, s obzirom da je dosta toga već rečeno, ja neću se ponavljati, naravno. Pored konkretnih stvari o kojima smo razgovarali i projekata, nazovimo ih tako, od kojih je postignuta i saglasnost na kojima tek treba da radimo, obuhvaćeni su i oni na kojima se već radi, ja želim istaknuti ovo što su i moje kolege rekle.

Činjenica jeste da je predsjednik Erdoğan, kao i politika Vlade Republike Turske,  jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažemo u Bosni i Hercegovini i to je činjenica, nije nikakva tajna. Kao što je i činjenica da i u predsjedniku Erdoğanu, ali i u politici, odnosno u Vladi Republike Turske Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja. Također je činjenica, jer ja mislim da to treba potencirati, tu stabilizirajuću ulogu u Bosni i Hercegovini, pa i u cijeloj regiji od strane predsjednika Erdoğana i politike koju on realizira.

Siguran sam da će se ta saradnja nastaviti istim tempom, istim intenzitetom u istom pravcu kako smo imali i do sada. To je zaista dobra stvar, jer svaki put kada sretnemo rodi se neki novi projekt, nova inicijativa koja doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa, ali doprinosi i napretku Bosne i Hercegovine. Eto, toliko od mene za sada, jer kažem sve je već manje više rečeno. Hvala.

 

2 FOTO GALERIJA