Govori

Obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press-konferenciji u povodu službenog posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana

6.9.2022

Uvaženi predsjedniče Republike Turske, gospodine Erdoğan, uvaženi članovi Predsjedništva BiH, dame i gospodo, uvaženi novinari,

Ovo je jedna od onih važnih posjeta koja obilježi vrijeme i da avans za rješavanje nekih problema.

Želim da istaknem upravo ova pitanja o kojima je predsjednik Erdoğan govorio. Uvijek nešto novo pokrenemo, važna je stvar ovo oko ličnih karata, mi to podržavamo i radit ćemo na tome. Jednako kao i niz drugih pitanja koja su ovdje pomenuta, razvoj industrijske zone do toga da se formira poseban zajednički tim, radna grupa i dvije zemlje da se bave energetikom koja danas postaje jedna od najvažnijih tema savremenog svijeta.

U svakom slučaju, mi znamo za emociju koju predsjednik Erdoğan i Republika Turska imaju. Pragmatizam koji se danas pokazao ovdje bio je potreban da stvari napreduju i da se rješavaju, a emocije same ne mogu mnogo šta da doprinesu.

U svakom slučaju, želim da zahvalim, prije svega predsjedniku Erdoğanu, jer je on lično utjecao na to da se Bosni i Hercegovini osiguraju, u ključnim momentima, potrebne količine đubriva koje smo realizirali i osigurali kako bi nam poljoprivredna proizvodnja ovdje bude stabilna i ne bude ugrožena zbog nedostatka đubriva. Sjećam se tog sastanka kada sam bio u Antaliji, kada je predsjednik Erdoğan naložio da se kvote koje oni osiguravaju za svoje potrebe uvoze, jednim dijelom prepuste Bosni i Hercegovini i nema boljeg dokaza o dobrim odnosima nego tako.

Predsjednika Erdoğana doživljam kao velikog lidera i velikog državnika i smatram da je upravo danas to pokazao. Njegov odnos prema nama u Bosni i Hercegovini jeste sa emocijama i simpatijama, ali pragmatizam koji ukazuje na to na koji način treba rješavati to, da mi svi ovdje treba zajedno u Bosni i Hercegovini da donosimo naša najbolja moguća rješenja bez nekih mogućnosti da se to nameće sa strane, najbolji dokaz je upravo i predsjednik Erdoğan koji ovdje dolazi sa paketom pomoći Bosni i Hercegovini, a ništa nije politički uvjetovano. I to je nešto što bi moglo da bude primjer za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni da nam drže lekciju o tome kako treba da organiziramo naše društvo i upravo zbog toga i takvih postupaka nam ostave nered koji mi treba da sređujemo dugo godina iza toga.

Dakle, ta jedna pragmatičnost koju vidimo ovdje zaista pomaže i ja želim da zahvalim. Podržavam pristup da se Bosna i Hercegovine treba da očuva teritorijalni integritet, suverenitet u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Ustavna Bosna i Hercegovina i dejtonska Bosna i Hercegovina za nas Srbe nije problem. Neustavna Bosna i Hercegovina i antidejtonska Bosna i Hercegovina za nas je problem i ona je za nas neprihvatljiva i mi želimo da sve se odvija u okviru formalnosti koji se zove Ustav i razgovor između nas. I u tom pogledu mi dijelimo određene vrijednosti vezano za Evropsku uniju, ali ja želim da kažem da smo mi izgubili entuzijazam značajno što se tiče Evropske unije. Nešto slično, ali iz pragmatizma, Republika Turska ostaje još uvijek u nadi oko toga, ali naš entuzijazam od prije nekoliko godina i današnji se ne može izmjeriti. Gubi se povjerenje u Evropsku uniju i njenu sposobnost da upravlja procesima i to je nešto što moramo imati na umu.

Što se tiče NATO-a, Republika Turska je važna članica NATO-a, jedna od, kako sam razumio, pet osnivača. Turska je jedna od najvećih finansijera samog NATO-a i razumijem njihove unutrašnje razloge koji su doveli do toga da Turska bude članica NATO-a. Jednako tako, u Bosni i Hercegovini bez obzira na razne prikaze, pa ponekad i špekulacije, ne postoji konsenzus o tome da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. I u tom pogledu imamo na sceni, to je problem reformi koje bi trebali da radimo, koja je opet u zastoju i tamo piše da se tim programom ne prejudicira članstvo u NATO-u i to je rezultat, naravno, činjenice da nema slaganja u tome i predsjednik Erdoğan to savršeno dobro zna. Drago nam je za pojašnjenje koje sam dobio na tom planu.

Malo je danas u ovoj regiji lidera, nesumnjivo u najznačajnije lidere ovoga dijela svijeta spada i predsjednik Erdoğan. Evropa gubi i gotovo da nema prepoznatljive lidere za krize koje dolaze i moramo se svi pomalo zabrinuti zbog toga. Znamo da bez jakih lidera nema ni rješenja i u tom pogledu želim predsjedniku Erdoğanu sve najbolje, prije svega zdravlje i, naravno, uspješan posao u rukovođenju složene, ne samo unutrašnje situacije, u Turskoj, nego, rekao bih, regionalne i globalne situacije jer nesumnjivo je da je predsjednik Erdoğan jedan od globalnih lidera.

U svakom slučaju, dakle, pristup da se uvažavaju jednako svi u Bosni i Hercegovini je moguć i to pokazuje Republika Turska koja je samo prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini nije bila prihvaćena od svih na pravi način, a onda je došla politika pojašnjenja i samog predsjednika Erdoğana i njegovog tima te tako danas imamo nesumnjivo dobre odnose.

Ja sam četiri godine u Predsjedništvu BiH, a ovo je druga posjeta predsjednika Erdoğana. Nikada u Predsjedništvu BiH nismo imali toliki stepen saglasnosti u razgovoru sa nekim kao što to pokazujemo kada je u pitanju predsjednik Erdoğan. Kad nam neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku nas trojica smo posvađani, ako ne bude i ovaj četvrti koji je tu. Ovdje imamo jednu dobru prijateljsku atmosferu i ona je nesumnjivo rezultat onoga što pokazuje i dokazuje sam predsjednik.

Smatram da je veoma važno da to kažem i da moji ljudi, oni koji mene podržavaju i moj narod, znaju da je predsjednik Erdoğan prijatelj svih nas ovdje.

Hvala lijepo. 

2 FOTO GALERIJA