Govori

Obraćanje predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana na press- konferenciji u Predsjedništvu BiH

6.9.2022

Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodine Džaferoviću, uvaženi članovi, gospodine Dodik i gospodine Komšić, poštovani članovi delegacija, cijenjeni predstavnici medija, sve vas najiskrenije i najsrdačnije pozdravljam sa poštovanjem.

Veoma sam sretan što sam u Sarajevu, u prekrasnom gradu Bosne i Hercegovine, na prvoj stanici moje balkanske turneje. Biti ovdje na 30. godišnjicu uspostavljanja naših diplomatskih odnosa također daje historijski karakter našoj posjeti.

Kako je navedeno u zajedničkoj izjavi naših ministarstava vanjskih poslova, odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su na izuzetnom nivou. Osim naših političkih, vojnih i ekonomskih odnosa, naše historijske, kulturne i ljudske veze čine čvrstu osnovu naših odnosa. Na sastancima koje smo održali sa mojim cijenjenim kolegama razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti za unapređenje naših odnosa.

Bez sumnje, Bosna i Hercegovine ide 2. oktobra ka izborima i priprema se za izbore i ova posjeta pred izbore je od velike važnosti za nas. Još jednom sam istaknuo važnost koje Turska pridaje miru, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i našu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu očekuje intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori koji će se održati 2. oktobra budu transparentni i konstruktivni i to nije važno samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu našu regiju. I zbog toga promoviranje izborne atmosfere koja će doprinijeti prosperitetu i dobroti zemlji u procesu koje vodi ka izborima je posebno važno za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Uz saglasnost strana, još jednom ponavljam da smo mi kao Turska spremni dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u Bosni i Hercegovini.

Na sastancima smo razgovarali i o tome šta možemo da uradimo da unaprijedimo našu bilateralnu trgovinu koja je dostigla 876 miliona američkih dolara, uz povećanje od skoro 35% prošle godine i da dodatno povećamo naše investicije.

Isto tako, veliku važnost pridajem projektu autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, čije smo temelje postavili 2019. godine. Moje kolege su ukazale na neke važne probleme u vezi s ovim projektom, posebno po pitanju nekih finansijskih aktivnosti i mi smo generalnom direktoru Ziraat banke dali potrebne instrukcije po tom pitanju kako bi se što prije uklonili ti postojeći problemi. Ovaj projekt smatram mirovnim projektom koji će povezati ne samo zemlje regije nego i narode regije. Vjerujem da smo ovom posjetom dali novi zamah ovom strateškom projektu.

Turska nastavlja pružati pomoć Bosni i Hercegovini bez usporavanja. I kao što smo već rekli, radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dvije zemlje, donijeli smo tu odluku i naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati potrebne procedure i nakon toga ćemo iz Turske u Bosnu i Hercegovinu i iz Bosne i Hercegovine u Tursku putovati s ličnim kartama.

Isto tako, sutra ćemo i sa Republikom Srbijom potpisati sličan sporazum, a ranije smo potpisali sličan sporazum i sa Bugarskom. Turska agencija TIKA je u ovom kontekstu 1995. razvila skoro 1.000 projekata u Bosni i Hercegovini.

Još jednom želim naglasiti da ćemo i dalje biti uz Bosnu i Hercegovinu na svim poljima. Nadam se da će današnji kontakti i sastanci biti od koristi za sve nas i želim da uime moje delegacije zahvalim mojim cijenjenim prijateljima na dobrodošlici i gostoprimstvu koji su nam ukazani.

Sve vas najiskrenije i najsrdačnije pozdravljam i selamim. Hvala vama.

 

2 FOTO GALERIJA