Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na press konferenciji u povodu zvanične posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana

6.9.2022

Poštovani predsjedniče Republike Turske, uvaženi prijatelju, predsjedniče Erdoğan, dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu još jednom, ovdje na press konferenciji.

Dame i gospodo, novinari, hvala vam što ste se odazvali ovoj press konferenciji na kojoj ćete čuti šta su bile osnovne teme razgovora  predsjednika Erdoğana, delegacije Republike Turske i Predsjedništva Bosne i Hercegovine, delegacije Bosne i Hercegovine.

Republika Turska i Bosna i Hercegovina imaju izvanredne prijateljske bratske odnose i veze,  one su i historijske i političke i ekonomske i na kulturnom planu. Predsjednik Erdoğan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze, ovo je četvrta zvanična službena posjeta između Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Dvije su bile u Ankari i evo druga, ovdje u Sarajevu.

Ne postoji nijedna država na svijetu sa kojom je Bosna i Hercegovina u ovom četverogodišnjem mandatu, ali možemo slobodno kazati i u proteklim mandatima, imala tako tijesne veze i tako tijesnu saradnju kao što je u ovom mandatu to bio odnos i saradnja sa Republikom Turskom. Osim toga, mnogo puta na marginama raznih diplomatskih događaja smo se sastajali sa predsjednikom Erdoğanom i delegacijama i ministrima i drugim zvaničnicima iz prijateljske Republike Turske.

Ostat će za ovaj mandat saziva Predsjedništva i relacija koje je imalo sa Republikom Turskom upamćeno mnogo stvari, mnogo pozitivnih stvari. Ja sam na sastancima govorio o dvije vrlo važne stvari, to je autocesta Sarajevo – Beograd - Sarajevo i dokumenti, odnosno međunarodni sporazumi koje su Bosna i Hercegovina i Turska usvojile. To će se nastaviti realizirati kroz naredni period, ali fundamentalni dokumenti kojima države reguliraju svoje opredjeljenje da se uđe u realizaciju tog projekta su usvojene u ovom mandatu i ja očekujem da to bude intezivirano u narednom periodu. Ovaj put, u toku ovoga mandata, nismo uspjeli do kraja da, kada je u pitanju realizacija ovih projekata, uradimo sve što možemo da uradimo zbog poznatih razloga, pandemije, bojkota, političke krize unutar Bosne i Hercegovine. Ja se nadam da dolazi vrijeme realizacije tog projekta.

Drugo pitanje je pitanje ugovora u slobodnoj trgovini. Republika Turska je Bosni i Hercegovini dala najpovoljnije uvjete u odnosu na sve druge države na svijetu kada je u pitanju slobodna trgovina. Mi to trebamo da iskoristimo, naša robna razmjena je negdje na nivou 850-900 miliona dolara. To može mnogo bolje i mnogo više. Mi smo sebi dali cilj da to u ovoj godini bude milijarda i ja se nadam da će to u ovoj godini biti i realizirano.

Postoje brojne oblasti u kojima možemo da sarađujemo i danas na ovom sastanku od predsjednika Erdoğana smo čuli, on će o tome, ja se nadam govoriti, ali evo da i ja kažem, neke potpuno konkretne stvari. Pitanje industrijskih zona je posebna oblast u kojoj treba u budućnosti razvijati saradnju između dvije države, zatim rekao sam autoceste, tehničke grupe koja treba da dođe ovdje u Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju autocesta. Saradnja u oblasti energetike i formiranje radne grupe za energetiku je opet posebno pitanje i danas smo na ovom sastanku kojeg smo imali neposredno prije ove press konferencije govorili o kretanjima građana Turske i Bosne i Hercegovine u Bosnu i Hercegovinu i Tursku putem ličnih karata ili samo sa ličnim kartama. Članovi Predsjedništva su saglasni s tim. Predsjednik Erdoğan je saglasan s tim. Ostaje procedura koju treba da provede Vijeće ministara, zna se koji je put i koja je procedura da se te stvari do kraja definiraju.

Republika Turska je jako opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, za reforme koje Bosna i Hercegovina je poduzela. Republika Turska daje podršku produženja mandata Altee koje nas čeka tokom mjeseca poslije izbora, dakle u novembru mjesecu. I to je, rekao bih, ovako jedna grupa pitanja koja se tiču bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Drugo pitanje koje smo posebno danas naglasili tokom sastanka i na čemu smo zahvalni također predsjedniku Erdoğanu je pitanju odnosa Republike Turske sa svim državama zapadnog Balkana. Republika Turska ima dobre prijateljske odnose sa svim državama zapadnog Balkana i igra jednu vrlo stabilizirajuću, rekao bih relaksirajuću ulogu Zapadnog Balkana.

I kada smo mi unutar Bosne i Hercegovine u pitanju, Republika Turska i predsjednik Erdoğan vode jednu uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u Bosni i Hercegovini bez obzira kom narodu pripadamo, iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolazimo. To je nešto što je jako, jako bitno i jako važno kada je u pitanju i stabilnost Bosne i Hercegovine.

I na kraju, ali ne zato što je to najmanje važno, sve je jednako važno i sve je moglo da ide na prvo mjesto, nečim se ipak mora početi,  nečim završiti. Ova izjava, mi smo danas posebno zahvalili predsjedniku Erdoğanu na njegovoj liderskoj ulozi u svijetu, u posredovanju predsjednika i Republike Turske u ratu, odnosno invaziji, agresiji koju je Ruska Federacija pokrenula protiv Ukrajine. Prvi diplomatski napori su poduzeti već 10. marta ove godine od strane Republike Turske u Antaliji, a invazija je počela 24. februara, dakle nekih 15-ak dana odmah nakon toga. A nakon toga je to nastavljeno, ta konstruktivna uloga Republike Turske, jedna liderska uloga i predsjednika Erdoğana i rezultiralo je na kraju činjenicom da je iz ukrajinskih luka deblokirana velika količina hrane, žita, koja su otišli do svojih potrošača i na taj način je spriječeno da veliki broj ljudi bude gladan. To je vrlo važno i vrlo snažno, i uloga i poruka i predsjednika Erdoğana i Republike Turske.

Još jednom zahvaljujem na dolasku u Bosnu i Hercegovinu, želim da se ovdje osjećate, predsjedniče i članovi delegacije, ugodno i prijatno, kao i svaki put. Republika Turska je na srcu Bosni i Hercegovini i Bosna i Hercegovina je na srcu Republici Turskoj. Hvala Vam još jednom.

 

2 FOTO GALERIJA