Govori

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvuje sa drugim šefovima država na Summitu između zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koji se održava u Republici Sloveniji, na Brdu kod Kranja

6.10.2021

Izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Željka Komšića Brdo Summit Evropska unija – Zapadni Balkan, 6.10.2021.

Predsjedniče Evropske unije,

predsjednice Evropske komisije,

predsjedniče Janša,

vaše ekscelencije, dame i gospodo!

Pozdravljam vašu posvećenost Evropskim vrijednostima i principima kao i vaše opredjeljenje za nastavak procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Smatram da proširenje na Zapadni Balkan ima smisla samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje evropskih vrijednosti i principa na Zapadnom Balkanu, kao i poštovanje osnovnih tekovina demokratije u civilizovanom društvu.

Dijelim vaše mišljenje da, u svjetlu evropskih vrijednosti, primarna aktivnost država Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokratije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sistem vladavine prava.

Podržavam nužnost za odlučnim naporima ka pomirenju i regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti Zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Evropske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još zapaženo mjesto ima naslijeđe rata na našim prostorima, odnosno da to ostavimo u prošlosti kako bi se svi zajedno na Zapadnom Balkanu usmjerimo se na evropsku budućnost regije. U takvim bilateralnim odnosima, nije dobro niti mudro da pojedine zemlje koriste svoj status članice Evropske unije i vrše direktan utjecaj na susjedne zemlje aspirante za članstvo u Evropskoj uniji, kako u političkom, tako i u kulturološkom i društvenom smislu. Takav pristup neće donijeti željeni rezultat, već će samo biti novom inspiracijom za različite vidove destabilizacije. To može odgovarati samo onim geopolitičkim igračima kojima je jedan od strateških ciljeva da zaustave proširenje i jačanje Evropske unije.

U tom kontekstu, pozdravljam napore Evropske unije oličene u Evropskom investicionom planu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan koja podrazumijeva finansijsku podršku od 30 milijardi eura za regiju u narednih sedam godina, ali da otvoreno kažemo – pod uslovom da slijedimo Berlinski proces i već potpisano formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta koje znamo pod kraticom CRM. Zato mi u Bosni i Hercegovini vidimo i smatramo Berlinski proces vidom dvosmjerne komunikacije sa Evropskom unijom.

Karbonski neutralna ekonomija i digitalna agenda su budućnost Zapadnog Balkana, jednako kao i budućnost Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je spremna učestvovati u energetskoj tranziciji ka zelenim izvorima energije, no naši energetski kapaciteti su i dalje većinski zasnovani na uglju, a njihov životni vijek je pri kraju. Gašenjem postojećih energetskih kapaciteta na ugalj, Bosna i Hercegovina će imati veliki manjak električne energije, koju neće biti jednostavno zamijeniti zelenim energetskim kapacitetima u kratkom roku. Mi, zato, rado očekujemo svaku pomoć Evropske unije na tom polju i iskustva u pravednoj energetskoj tranziciji, koja će umanjiti socijalni udar, kako na ugrožene kategorije stanovništva, tako i na one koji su svojom egzistencijom vezani za postojeće energetske kapacitete.

Druga izuzetno važna aktivnost je ubrzan rad na razvoju transportne mreže i dovršetka izgradnje koridora 5c ali i otpočinjanju rada na jadransko-jonskoj cesti kroz Bosnu i Hercegovinu. U tome pogledu, očekujemo u skoroj budućnosti značajnije efekte aktivnosti Transportne zajednice.

U potpunosti podržavam ubrzanje konkretizacije, preuzetih obaveza dogovorenih na Summitu Berlinskog procesa u Sofiji iz novembra 2020. godine i agilniji, odnosno ubrzaniji rad na stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM) pod okriljem Berlinskog procesa i uz aktivan angažman postojećih specijaliziranih regionalnih organizacija poput CEFTA, Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), Energetske zajednice i Transportne zajednice kako bismo na najbolji način usmjerili 30 milijardi eura za infrastrukturno, energetsko i ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

Po pitanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, za koju smo preuzeli obavezu stalnog usklađivanja sa Evropskom unijom u najvećoj mogućoj mjeri, dijelim zabrinutosti po pitanju trenutnih sigurnosnih izazova, uključivo aktivnosti trećih strana i migrantsku krizu.

Vaše ekscelencije,

Bosna i Hercegovina ostaje opredjeljena za svoj evropski put uprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana. Pozivam države članice Evropske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji. Smatram da se moraju prevazići unutrašnje nesuglasice, kako bi evropske vrijednosti i evropske standarde doveli u Bosnu i Hercegovinu i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, u skladu s dostignućima savremene civilizacije.

Da bi tako nešto bilo moguće, očekujem od Evropske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Evropskoj uniji.

Zato je važno da sa današnjeg Summita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku.

Zahvaljujem za vašu pažnju.

 

3 FOTO GALERIJA