Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na press konferenciji povodom zvanične posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana

28.8.2021

Gospodine predsjedniče, uvaženi članovi Predsjedništva, dame i gospodo, predstavnici medija. U ime Predsjedništva BiH i svoje lično ime, naravno, želim da izrazim još jednom zadovoljstvo što imamo priliku razgovarati sa predsjednikom Republike Turske, gospodinom Erdoganom,čovjekom koji se, sigurno dokazao, i on i njegova administracija i narod Republike Turske, kao veliki prijatelj BiH. Imali smo vrlo korisne i vrlo iskrene razgovore, što tete-a-tete, što na sastancima delegacija.

Teme su, naravno, one koje se tiču bilateralnih odnosa, ali i širih regionalnih odnosa, s obzirom na aktuelnu političku sitaciju. Naravno da smo se dotakli i nekih tema koje su u ovom trenutku globalne teme.

Ukratko, neke stvari bih potencirao. Dogovor je da se sljedeći trilateralni sastanak, misli se na trilateralu Bosna i Hercegovina-Republika Turska- Republika Srbija održi u Bosni i Hercegovini.Precizan termin će biti definisan. To je nastavak jednog cijelog ciklusa takve vrste sastanaka koji se po opštoj ocjeni pokazali vrlo korisnim, prije svega korisni su u smislu stabilizacije, i političke situacije u odnosima naših zemalja i stabilizacije cijele sitacije u regiji, posebno što su vezani za neke konkretne projekte.Tu prije svega mislim na veliki infrastrukturalni projekat, izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo koji ide svojim tempom, možda ne tako brzo kao što smo očekivali, ali ipak se stvari odvijaju na način da se vidi neki pomak.

Razgovarali smo također i o potrebi i mogućnosti i o šansi, prije svega za Bosnu i Hercegovinu  da trgovinska razmjena između naše dvije zemlje napokon dostigne tu čarobnu cifru od 1 milijarde eura. Dobro, dolara, eura,  to je tu negdje po kursu.

Mi imamo uspješnu ekonomsku saradnju, ali prostora zaista ima puno za razvijanje i dalje unapređenje ekonomskih odnosa. Naravno, od strane predsjednika Erdogana smo upoznati sa tom situacijom  koja se tiče stanja investicija, prije svega turskih partnera u BiH, problema na koje nailazi npr. Turkish Ziraat banka koja želi da poveća svoj kapital, a što nije moguće realizovati jer u Federaciji BiH još nije završen proces imenovanja Komisije za vrijednosne papire.

Razgovarali smo o nekim konkretnim projektima kada je riječ o potrebi da se turski investitori, odnosno kompanije koje posluju u BiH dovedu u ravnopravan položaj sa domaćim firmama. Vjerovatno vam je poznato da misli se na “Natron” u Maglaju i bivšu fabriku sode u Lukavcu, odnosno snadbijevanjem uglja te iste fabrike.

Također, razgovarali smo i o namjeri i potrebi da naše dvije zemlje potpišu pismo namjere za saradnju u oblasti energetike, što cijenimo da je od vitalnog značaja s obzirom na stanje u energetskom sektoru i izazove koje nas očekuju u narednim godinama.

Kažem, bilo je, ja pretpostavljam da će to medije, pogotovo iz BiH posebno interesovati, razgovora o unutrašnjoj i političkoj situciji u BiH, trenutnom stanju u BiH. Ja ne bih tu da prepričavam ko je šta rekao, pogotovo što su svi učesnici razgovara tu. Pa vas molim ako vas to interesuje, a pretpostavljam da će vas interesovati, da svakog pojedinačno pitate šta misli o tome, naravno kada bude vrijeme za vaša pitanja.Eto, toliko od mene na početku. Stojimo na raspolaganju da odgovorimo pitanjima medija, naravno u obimu koje to dozvoljava i vrijeme i prostor. Hvala vam.

 

2 FOTO GALERIJA