Govori

Obraćanje predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana na press- konferenciji u Predsjedništvu BiH

28.8.2021

Uvaženi predsjedavajući gospodine Komšiću, uvaženi članovi gospodine Džaferoviću i gospodine Dodik, poštovani ministri, cijenjeni novinari i pripadnici medija.

Želim izraziti veliko zadovoljstvo što sam nakon dvije godine došao u Sarajevo.  Osjećam se kao kod svoje kuće na ovom izuzetnom mjestu. Bosna i Hercegovina je u našim srcima, zahvaljujem na toplom prijemu.

Želim, također, zahvaliti predsjedavajućem i cijenjenim članovima Predsjedništva BiH na gostoprimstvu koje su nam ukazali.

Ove godine, 16. marta, u Ankari je održan zajednički sastanak, gdje sam ja bio domaćin. Kasnije smo se povodom Summita o Procesu jugoistočne saradnje našli u Antaliji, 17-20. juna, i ova posjeta predstavlja naš treći sastanak ove godine. Ova učestalost naših kontakata konkretan je pokazatelj vrijednosti koju pridajemo našim odnosima i bliskom dijalogu. Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima naših ljudi.

Poruke solidarnosti iz  BiH, zbog požara i poplava s kojima smo se suočili proteklih nedjelja, pokazatelj su da ta ljubav naših naroda nije neuzvraćena. Ovom prilikom želim izraziti veliku zahvalnost našoj bosanskohercegovačkoj braći i sestrama, kao i predsjedavajućem i članovima na porukama solidarnosti koje su nam uputili.

Poštovani predstavnici medija, na sastanku koji smo upravo obavili sa članovima Predsjedništva  fokusirali smo se na poslove koje možemo učiniti u narednom periodu. Govorili smo i o bilateralnim odnosima, kao i o odnosima u regiji i na svjetskom planu. Govorili smo na polju političkih i ekonomskih veza koje postoje među našim narodima. Složili smo se da bismo trebali ubrzati provedbu ovog mirovnog projekta.

Ažurirali smo Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali tokom službene posjete Predsjedništva BiH u Ankari, u maju 2019. godine i koji je stupio na snagu 1. augusta 2021. godine. Dakle, ovaj razvoj će doprinijeti povećanju naše trgovine i investicija u BiH. Ali, želimo da razvijamo i saradnju na polju industrije, turizma, obrazovanja, poljoprivrede i stočarstva. Naravno, pridajemo važnost i jačanju naših čvrstih veza na kulturnom i ostalim poljima.

Poštovani predstavnici medija, tokom našeg sastanka razmijenili smo i mišljenja o aktuelnim dešavanjima na Balkanu i slažemo se da trebamo poduzeti korake za povećanje ekonomskog razvoja, te, naravno, blagostanja u našoj regiji, za dobrobit svih naših naroda.

I naš cilj od milijardu eura u obimu trgovine je bitan i velike vrijednosti. Želim da kažem da smo potvrdili podršku integraciji BiH u evroatlantske integracije. Teritorijalni integritet, političko jedinstvo i, naravno, suverenitet BiH  ključevi su regionalnog mira. Nastavit ćemo zajedno raditi na očuvanju regionalne stabilnosti.

Naravno, ovom prilikom želim da kažem da smo na sastancima koje smo održali, govorili danas i o Afganistanu. Želim da kažem da smo u vrlo kratkom vremenskom periodu zajedno sa Afganistanom. Svijet je  krenuo ka jednoj drugoj situaciji, ka jednom drugom stanju, tako da je 170 ljudi već stradalo u Afganistanu, u posljednjem periodu. Sve ovo pokazuje da razvijene zemlje moraju biti jako pažljive kada napuštaju neko područje, međutim, to nije bio slučaj u Afganistanu. Nažalost, terorističke organizacije su preuzele ovu državu. Druge države su napustile Afganistan i predale ga teroristima. To će biti veliki teret.. ISIL je preuzeo odgovornost za ovaj čin, ali ko se najviše bori protiv ISIL-a? Turska se najviše borila protiv ISIL-a. Turska to ne radi samo na riječima. Šta trebamo raditi? Treba raditi konkretno na rješavanju ovih problema, na globalnom nivou.

Sada govorim o talibanima. Ovi današnji talibani nisu oni stari, prijašnji talibani. Dakle,  nije važno ko šta priča, nego ko šta radi. Danas su talibani u Afganistanu. Šta oni rade, to je važno. Šta će u budućnosti raditi, to je važno, a ne šta su prije činili. Mi kao Turska, trenutno smo fokusirani na to da prebacimo svoje civile u Tursku. Ostalo je naših oko 50 ljudi,  tehničkog osoblja. Mimo toga, mi smo sve povukli, sve smo prebacili u svoju zemlju i nadamo se da će se mir uspostaviti na tom području. Mi ćemo dati podršku izgradnji infrastrukture, kao što smo do sada to činili, a to i nastavljamo činiti u Afganistanu. Budući razvoj događaja će opredijeliti naše stavove prema tom području. Ja još jedanput želim iskazati svoje najdublje poštovanje ovome narodu i ovoj državi.

Hvala vam.

 

2 FOTO GALERIJA