Govori

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na press-konferenciji povodom zvanične posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana

28.8.2021

Poštovani predsjedniče Republike Turske gospodine Erdoğan, poštovane kolege, predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodine Komšiću i članu Predsjedništva gospodine Dodik, dame i gospodo, novinari, poštovani prijatelji, sve vas pozdravljam.

Odmah na početku da kažem sve ovo što su u svojim uvodnim izlaganjima iznijeli i predsjedavajući Predsjedništva BiH  gospodin Komšić i predsjednik Republike Turske gospodin Erdoğan je ono što smo danas razgovarali na sastancima. Ja tome ne bi imao skoro ništa posebno da dodam. Slažem se sa svim što je kazano, ali, eto, red je da se i mi, članovi Predsjedništva BiH obraćamo na ovim press-konferencijama.

Ako ocjenjujem odnose između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, mogu da kažem da su to, kao što je to svima poznato, prijateljski i bratski odnosi.Republika Turska je veliki prijatelj BiH, predsjednik Erdoğan je veliki prijatelj BiH. Republika Turska praktično od BiH ništa ne traži, nudi samo spremnost da pomogne BiH. Mi smo zahvalni jednom takvom prijatelju kakva je Republika Turska, i predsjednik Erdoğan, i to cijeloj BiH, svim narodima, svim građanima u BiH. Ako bismo sumirali naše bilateralne odnose i susrete na najvišem nivou i ono što se dešavalo u protekle tri godine otkako je ovo Predsjedništvo u funkciji i sastanke od 2. maja 2019. u Ankari, pa 16. marta ove godine u Ankari, pa jula ove godine u Antaliji, pa onda sastanak 08. jula 2019. godine ovdje u Sarajevu, u Predsjedništvu BiH, kada smo imali SEECEP, sve su to susreti na najvišem nivou.

Onda bismo mogli kazati sljedeće. Prvo, Republika Turska i predsjednik Erdoğan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica. I mi molimo i predsjednika Erdoğana i Republiku Tursku da nastave s tom politikom, stabilizirajućom politikom na Zapadnom Balkanu. Republika Turska u tom kontekstu ima inicijative, dio je toga, i BiH je dio toga. To su trilateralni sastanci: Turska-Srbija-BiH i Turska-Hrvatska-BiH. Jako je važno da se ožive te trilaterale i mi planiramo ove godine, ukoliko nas pandemijski uvjeti budu imalo doveli u tu poziciju, da održimo trilateralni sastanak: Republika Turska-Republika Srbija-BiH, ovdje u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je na svom evropskom putu, ona je na svom NATO putu, ali u okviru toga jako je bitna i jako važna saradnja sa Republikom Turskom i našim prijateljima kakva je Republika Turska. I Republika Turska ima svoj evropski put, članica je NATO saveza, i kao što smo mogli da čujemo iz izlaganja predsjednika Erdoğana, Republika Turska podržava evroatlantsku orijentaciju i kretanje BiH.

Druga stvar koju bih posebno ovdje istakao su neiskorištene mogućnosti ekonomske saradnje.

U ovom sazivu Predsjedništva BiH, mi smo 2. maja 2019. godine u Ankari potpisali Memorandum, a 16. marta ove godine u Ankari Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture.

Taj sporazum je najbitnija tačka u izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, on je dozvola država da se krene u taj projekat, koji je također vrlo važan i politički projekat, osim što je ekonomski i infrastrukturni, on je i politički restabilizirajući projekat na području Zapadnog Balkana. Ostalo je da Parlament Turske ratificira taj sporazum i da se onda krene ubrzano sa konkretnim aktivnostima na izgradnji autoputa. Ja sam za to da se taj autoput počne graditi na što je moguće više mjesta u BiH i kada je u pitanju sjeverna konekcija i kada je u pitanju južna konekcija. Postoje interesi da to bude tako. Mi očekujemo i nisam uopće u dilemi da će Republika Turska BiH, kada je to u pitanju, ponuditi uslove koji su vrlo primamljivi.

Druga stvar je Ugovor o slobodnoj trgovini. Mi smo potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini maja 2019. godine u Ankari. On je ratificiran u oba parlamenta i stoje neiskorištene mogućnosti.

Turska je Bosni i Hercegovini dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju slobodna trgovina i hvala Republici Turskoj, predsjedniku Erdoğanu. Mi to ne koristimo. Moramo se organizovati da to iskoristimo. To je velika komparativna prednost kada je u pitanju BiH.

I na kraju, postoje firme iz Republike Turske koje posluju u BiH, velike kompanije kao što su  Sisajam, Hayat, Ziraat banka, koje imaju probleme u svom poslovanju. Na nama je, predsjedniče Erdoğane, u BiH, da pomognemo tim kompanijama, jer pomažući tim kompanijama, pomažemo prije svega sebi.

Hvala vam još jedanput na ovoj posjeti, želim da se ugodno osjećate u BiH i naravno, nastavit ćemo i intenzivirati ovu našu saradnju.

Rekao sam na kraju, ne volim kad kažem na kraju, a onda mi opet dođe nešto važno što nisam kazao, ali zaista je sad na kraju. BiH je potreban mir, potrebna stabilnost, potrebno funkcionisanje institucija, potrebno je jedno stabilno okruženje. To je u interesu svih nas u ovoj zemlji, kako bismo snažno išli naprijed.

Hvala vam na pažnji.

 

2 FOTO GALERIJA