Govori

Govor člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na inauguralnoj sjednici Predsjedništva BiH, Sarajevo, 17. novembar 2014. godine

17.11.2014

Vaše ekselencije, dame i gospodo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prvi organ vlasti koji se konstituiše nakon poslednjih izbora. To mu na neki način nameće i određenu vrstu obaveze da bude prvi organ vlasti koji će početi sa novom politikom u Bosni i Hercegovini, a to je politika dogovora i kompromisa.
Ljudi u Bosni i Hercegovini su iscrplјeni i umorni od politike svađa i konfrontacija, zatvoreni u začarani krug ekonomske krize i velike nezaposlenosti, depresivni od nedostatka ideja da se ovo stanje promijeni. Mladi i obrazovani lјudi iz oba entiteta ubrzano napuštaju ove prostore, odlaze vani bez bilo kakvog izgleda da se vrate, a stariji sa strepnjom razmišlјaju o vlastitoj budućnosti. Već godinama nema novog ozbilјnog investitora, dok druge zemlјe u regiji vidno napreduju.

Ovo stanje potrebno je promijeniti, a svoj značajan doprinos tome može dati i novi saziv Predsjedništva. Kao srpski član Predsjedništva spreman sam dati vlastiti doprinos politici dogovora i kompromisa, politici otvaranja nove nade lјudima u Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da će to biti i želјa druga dva člana kao i što sam siguran da će razumni lјudi u svakom pravnom okviru naći rješenje za svaki, pa i najteži problem, a čak ni idealni okvir nerazumnim lјudima nikada neće sam po sebi podariti rješenje.

Ovo govorim jer spadam među političare koji smatraju da je Daytonski mirovni sporazum rješenje koje će još godinama biti suštinski okvir za funkcionisanje Bosne i Hercegovine. Velike i krupne promjene ovog sporazuma mi ne djeluju realne i ne bih trošio još 8 godina na međusobna politička iscrplјivanja, a da se ne maknemo ni milimetar sa polaznih pozicija, kao što je bio slučaj u zadnjih osam godina.

Istina je da u Bosni i Hercegovini postoji jako puno stvari oko kojih se ne slažemo i to se neće tako brzo promijeniti. Ja bih ta neslaganja stavio na stranu i naglasak u naredne četiri godine stavlјao na teme o kojima se možemo složiti. Situacija nas tjera da se bavimo stvarnim životom, onim od čega običan čovjek i njegova porodica žive, a Daytonski sporazum nam tu nije nikakva smetnja. To lјudi od nas i očekuju. Ne budemo li se bavili životnim temama i ne budemo li makar malo otvorili perspektivu, mogao bi nas opet zaplјusnuti talas protesta. Građani su nezadovolјni političarima, gledaju na njih kao na grupu koja lijepo živi, mnogo bolјe od običnih lјudi, a ništa ne radi i misli samo na sebe. Taj pritisak javnosti i naša spremnost na kompromise mogli bi unijeti mnogo pozitivnog u politički život i ja ću tome dati svoj doprinos.

Vaše ekselencije,

Dame i gospodo,

Ja sam izabran na ovu funkciju volјom građana Republike Srpske. Moja je ustavna obaveza da štitim interese Republike Srpske i ja ću to činiti. Ali, ja sam uvjeren da ću štititi i interese Bosne i Hercegovine, jer smatram da interesi Republike Srpske ne moraju biti suprotstavlјeni interesima Bosne i Hercegovine. Trudit ću se da se afirmiše politika zajedničkih interesa svih nivoa vlasti, te da se u te odnose unese mnogo više pozitivnog duha i saradnje, nego što je to do sada bio slučaj.

Kao srpski član Predsjedništva BiH borit ću se za ravnopravnost srpskog naroda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a nikada neću svojim potezima ugroziti ravnopravnost bošnjačkog i hrvatskog naroda, niti građana koji su pripadnici manjina ili onih kojima nacionalna pripadnost nije bitna. Samo Bosna i Hercegovina koja uvažava posebnosti srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali istovremeno i univerzalne vrijednosti čovjeka kao lјudskog bića bez obzira na etničku pripadnost, samo Bosna i Hercegovina koja pronađe ravnotežu između ova dva pola, ima šansu i perspektivu.

Dame i gospodo,

Regija u kojoj živimo ubrzano se razvija i saradnja između susjeda je mnogo bolјa nego što je to bilo ranije. Bosna i Hercegovina više nego do sada mora biti aktivni učesnik regionalne saradnje. I mi moramo osmišlјavati ove ideje, organizovati skupove, predlagati zajedničke projekte od interesa za sve. Ukratko, umjesto objekta, moramo postati snažan subjekt regionalne saradnje i namjera mi je da, u saradnji s gospodinom Izetbegovićem i gospodinom Čovićem, na tome snažno radim. Nastavit ćemo dobru praksu prethodnog saziva Predsjedništva koje je imalo odličnu saradnju sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim zemlјama u regiji.

Smatram da mehanizam koordinacije sa Evropskom unijom treba konačno usvojiti i mislim da smo na prijedlog gospodina Izetbegovića blizu rješenja. Time bi se otvorila suštinska perspektiva za dalјe približavanje Evropskoj uniji, a to je zajednički interes koji je konstanta u Bosni i Hercegovini već godinama, bez obzira koje partije su činile vladajuće koalicije. Dogovor o ovom pitanju mogao bi biti prva pozitivna vijest iz Bosne i Hercegovine u ovom mandatu.

Ukoliko budemo istinski posvećeni svom poslu, ukoliko budemo tražili rješenja i činili kompromise, time ćemo na najbolјi način pokazati spremnost da Bosna i Hercegovina sama odlučuje o sebi. Na ovaj način, uloga međunarodne zajednice bi se vratila na nivo uobičajen u svim drugim zemlјama, što Bosna i Hercegovina, kao i njeni entiteti Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, skoro 20 godina poslije rata i zaslužuju. Siguran sam da bi u takvim uslovima i sama međunarodna zajednica sa ogromnim olakšanjem donijela odluku da se Ured visokog predstavnika ugasi i da institucije Bosne i Hercegovine i njenih entiteta započnu samostalno raditi.

Uvjeren sam da dijelim mišlјenje i druga dva člana Predsjedništva kada kažem da je naš zajednički interes dobra saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, kao i sa svim drugim zemlјama koje su podržavale poslijeratni oporavak Bosne i Hercegovine i njenih entiteta.

Dame i gospodo,

Nadam se da će se, nakon konstituisanja Predsjedništva, proces brzog formiranja vlasti na svim nivoima nastaviti i da će to, za razliku od ranije prakse, biti pozitivna vijest iz Bosne i Hercegovine. Želјa mi je da se i kod nas politika pretvori u dosadnu djelatnost, jer bi to bio najbolјi znak da lјudi dobro i normalno žive. Nadam se da će naredne četiri godine mandata Predsjedništva biti zabilјežene kao godine saradnje i kompromisa. Iskreno želim tome dati svoj puni doprinos.

Hvala.

17 FOTO GALERIJA