Govori

Govor člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na inauguralnoj sjednici Predsjedništva BiH, Sarajevo, 17.11.2014. godine

17.11.2014

Cijenjene ekselencije, dame i gospodo, poštovani prijatelji, uvažene kolege članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine! Na početku želim zahvaliti glasačima koji su podržali moj program i ponovo me izabrali za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.
Posebnu zahvalnost za nesebičnu podršku upućujem mojoj porodici, supruzi i kćeri, timu mojih saradnika i brojnim prijateljima. Ovu časnu poziciju, i politiku uopće, doživljavam kao ispunjenje duga ovoj lijepoj i napaćenoj zemlji i njenim ljudima.

Moj rad u prethodnom četverogodišnjem periodu u javnosti je ocijenjen kao mandat odgovorne i smirujuće politike.

Činjenica da sam na ovim izborima dobio pedeset posto više glasova nego prije četiri godine, govori da trud koji sam uložio, stavovi koje sam iznosio, imaju sve snažniju podršku birača. Nastavit ću ići tim putem. Politika saradnje i kompromisa nema alternativu.

Dragi prijatelji,

Ja sam danas na ovoj svečanosti u dvostrukoj ulozi.

Ispraćam kolege Nebojšu Radmanovića i Željka Komšića sa kojima sam u prethodne četiri godine dobro sarađivao. Donijeli smo konsenzusom više od 2.000 odluka, a samo u nekoliko navrata nismo se mogli složiti oko nekih teških i osjetljivih pitanja.

Predsjedništvo je, u vremenu zastoja i stalnih političkih kriza i turbulencija, bilo faktor stabilnosti i najvažniji oslonac građanima u teškim situacijama kroz koje smo prošli.

Zajednički smo uspješno radili na ispunjenju naših ustavnih zadaća i obaveza.

Afirmisali smo Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim i regionalnim odnosima, radili na daljoj reformi odbrane, stabilizovanju i uređenju Oružanih snaga BiH prema međunarodnim standardima, djelovali konstruktivno i smirujuće na često uzavreloj domaćoj političkoj sceni.

Posebnu odgovornost, posvećenost i efikasnost pokazali smo tokom majskih katastrofalnih poplava, kada smo u najkraćem roku stavili u funkciju sve raspoložive ljudske i materijalne resurse za pomoć najugroženijim područjima. Uz to, animirali smo naše prijatelje u svijetu koji su nam nesebično priskočili u pomoć.

Također, bili smo ključni faktor u pripremi i organizaciji uspješne Donatorske konferencije u Bruxellesu na kojoj smo nastupili zajedno sa susjednom Republikom Srbijom.

Mojim cijenjenim kolegama, gospodi Radmanoviću i Komšiću, želim puno zdravlja, lične i porodične sreće i da još dugo svojim iskustvom i političkim autoritetom doprinose razvoju i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

S jednakim uvažavanjem želim uputiti riječi dobrodošlice mojim dugogodišnjim prijateljima, gospodinu Draganu Čoviću i gospodinu Mladenu Ivaniću.

Čestitam im na izbornoj pobjedi, uz uvjerenje da ćemo u predstojećem periodu sarađivati na realizaciji zadataka koji stoje pred nama.

Očekujem da Predsjedništvo BiH u naredne četiri godine bude snažni motor koji će zemlju povući naprijed na reformskom putu prema našem najvažnijem cilju – punopravnom članstvu u zajednici slobodnih i demokratskih država Evrope.

Dame i gospodo,

Bosna i Hercegovina nalazi se danas pred novim izazovima i na svom novom početku. Iduće godine obilježit ćemo dvije decenije od završetka rata i potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Krajnje je vrijeme da odlučno krenemo naprijed i odbacimo međusobno nepovjerenje i stare strahove, nepotrebne i neproduktivne polemike koje unose razdor i lošu atmosferu. Ne trošimo energiju na prizivanje nerealnih i jednostranih scenarija. Okrenimo se rješavanju gorućih problema, kako bismo ovu zemlju učinili stabilnijom, boljom i prosperitetnijom za sve njene ljude.

Trebaju nam dogovor i unutrašnji konsenzus o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Evroatlantski put jedina je realna platforma za realizaciju strateških ciljeva u interesu svih građana ove zemlje.

S tog puta, u najkraćem roku, moramo otkloniti prepreke – dogovoriti rješenje za koordinacioni mehanizam za pregovore sa EU i ispuniti “Talinski uslov” za preuzimanje MAP-a.

U vremenu velikih izazova, trebaju nam odlučni, hrabri i iskreni lideri posvećeni i opredijeljeni za reforme.

Trebaju nam stabilne parlamentarne većine i stabilne vlade na svim nivoima. Trebaju nam jasni, realni i provodivi planovi i programi rješavanja svakodnevnih životnih pitanja građana.

Prvi zadatak nove vlasti bit će definisanje niza urgentnih mjera koje će osigurati oporavak privrede, donijeti snažan priliv inostranih investicija i kapitala, što će voditi intenzivnijem zapošljavanju. Ove mjere trebaju korespondirati sa programom Evropske unije, poznatim pod nazivom „Compact for Growth“, koje je prije nekoliko mjeseci upravo ovdje u Sarajevu promovisao njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier.

Uz to, bezuslovno moramo osigurati punu vladavinu prava, iskorijeniti korupciju i organizovani kriminal, učiniti ovu zemlju sigurnom od nasilja i razbojništva s kojima se građani suočavaju.

Ne smijemo zaboraviti ljude stradale u katastrofalnim majskim poplavama. Domaćim sredstvima i novcem obećanim na Donatorskoj konferenciji u Bruxellesu, štete prouzrokovane elementarnim nepogodama moramo u potpunosti sanirati.

Nove vlade moraju stabilizovati javne finansije i donijeti mjere kojima će biti smanjena javna potrošnja na svim nivoima. Za primjer, treba otpočeti sa smanjenjem visokih funkcionerskih plaća i njihovim svođenjem u okvir primjeren teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji.

Uvažene kolege članovi Predsjedništva, dragi prijatelji,

Uvjeren sam da smo svi izvukli pouke iz prethodne četiri godine koje su bile obilježene zastojima, stalnim prekompozicijama vlasti, sebičnim stavljanjem ličnih ili stranačkih interesa ispred interesa države i njenih građana.

Građani su na proteklim izborima poslali jasne poruke.

Oni hoće da žive u miru i sigurnosti, hoće nova radna mjesta i zapošljavanje, nultu stopu kriminala i korupcije, hoće bolje zdravstvo i socijalnu zaštitu, bolje obrazovanje, veće plaće i penzije...

Mi njihov glas moramo uvažiti i hitno krenuti u ispunjavanje programskih ciljeva i datih obećanja.

Hvala vam i svako dobro!

 

17 FOTO GALERIJA