Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na Samitu u Berlinu o temi „Obnova Ukrajine“

12.6.2024

Uvažene ekselencije, dame i gospodo, hvala kancelaru Olafu Scholzu na odličnoj organizaciji ovog izuzetno značajnog samita. Naše današnje prisustvo u Berlinu, znak je prije svega, nesumnjive podrške herojskom narodu nezavisne i suverene Ukrajine. Odbrana Ukrajine zajednički je interes svih demokratskih država u Evropi i svijetu.

Vanjska politika Bosne i Hercegovine temelji se na Ustavu, zakonima i drugim zvaničnim dokumentima države Bosne i Hercegovine.

U njima jasno piše da se zalažemo za poštivanje međunarodnog prava, ravnopravnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i principe miroljubive saradnje. Između ostalog, zbog toga snažno podržavamo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Danas, više nego ikada, potrebno je podržati Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi za slobodu.

Nadležni organi države Bosne i Hercegovine osudili su rusku agresiju na Ukrajinu kao čin kršenja međunarodnog prava.

Bosna i Hercegovina se nakon ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije (EU) u kojima se čvrsto iskazuje podrška Ukrajini.

Solidarnost i jedinstvena podrška Ukrajini od fundamentalnog su značaja za cijeli demokratski i slobodni svijet.

Bosna i Hercegovina potpuno razumije patnju i razaranja kroz koje Ukrajina prolazi.

Moja država je od 1992. do 1995. bila žrtva brutalne agresije tokom koje je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Nijedna zemlja u Evropi, u drugoj polovini XX. stoljeća, nije pretrpjela tako velika razaranja kao Bosna i Hercegovina.

Nakon rata, BDP je pao na oko 25% predratne vrijednosti, industrijska proizvodnja se smanjila za preko 90%, a nezaposlenost je dostigla između 70 i 80%.

Ipak, uz pomoć naših saveznika, oporavili smo se i spremni smo dijeliti naša iskustva postratnog oporavka s prijateljskom Ukrajinom.

Bosna i Hercegovina i Ukrajina pripadaju zajednici slobodnih i demokratskih država.

Zajedno, dijelimo viziju svijeta u kojem su mir, sloboda, pravda i ljudsko dostojanstvo temeljne vrijednosti. Naša solidarnost s Ukrajinom proizlazi iz dubokog razumijevanja važnosti očuvanja ovih vrijednosti.

Bosna i Hercegovina može biti pouzdan saveznik u obnovi Ukrajine.

Spremni smo podijeliti svoja iskustva, znanja i resurse u pogledu izgradnje i obnove Ukrajine. Naše iskustvo i eksperti u procesuiranju zločinaca, te identifikaciji nestalih, mogu biti od koristi.

Naši deminerski timovi su među najboljima u svijetu. Od 1996. do 2023. u Bosni i Hercegovini su pronađene i uništene oko 84.000 različitih vrsta mina i oko 71.000 drugih eksplozivnih sredstava iz rata. Spremni smo pružiti pomoć u obuci, ali i uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. 

Humanitarna i druga pomoć narodu Ukrajine, kao i pomoć raseljenom ukrajinskom stanovništvu širom svijeta, od velike su važnosti.

Zaštita civila je jedan od najvažnijih zadataka.

Bosna i Hercegovina će nastaviti iskazivati solidarnost prema Ukrajini.

Državni organi Bosne i Hercegovine ostat će dosljedni u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz one koji se bore za pravdu, mir i ljudsko dostojanstvo.

Zahvaljujem vam na pažnji.