Govori

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić otvorio je večeras izložbu "Marijovih 100 godina" u Collegium Artisticumu u Sarajevu, a povodom stote godišnjice rođenja poznatog slikara Marija Mikulića

8.5.2024

Član Predsjedništva BiH Komšić ujedno je pokrovitelj ove značajne izložbe.
Obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića:

Uvažene dame i gospodo,

Gorane, organizatori izložbe...

Privilegija, a svakako i zadovoljstvo je otvoriti večerašnju izložbu i biti dijelom obilježavanja 100 godišnjice rođenja velikog slikara kao što je bio Mario Mikulić, Sarajlije, ne po mjestu rođenja, nego po svom izboru.

Ovaj događaj predstavlja, ne samo priliku da se prisjetimo njegovog izvanrednog doprinosa umjetnosti, nego da se prisjetimo i jednog velikog čovjeka, njegovog zanimljivog života koji neodoljivo „miriše“ na Sarajevo.

Vi, njegova porodica, a i mi sa vama, možete i možemo biti ponosni na sve ono što je učinio tokom svog životnog vijeka, i na naslijeđe koje je ostavio Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Ova izložba je upravo prilika da kroz njegova remek-djela postanemo nakratko dio njegovog svijeta, da istražimo različite faze njegovog stvaralaštva i da se oplemenimo njegovim djelom i umjetnošću. Gledati večeras njegove slike nije samo estetski užitak, već i duboka refleksija ljudskog duha i emocija.

Čestitam organizatorima izložbe koja nam pruža pogled u daleku prošlost, ali istovremeno nam pruža uvid u univerzalne teme koje su i danas relevantne u bosanskohercegovačkom društvu.

Zahvaljujem Goranu, ne samo zbog ove izložbe, nego zbog svega što čini, nekada mukotrpno, za kulturu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Na kraju krajeva, ova izložba nije samo sjećanje na njegovog oca, ovo je dragocjen dar, kako Mariјa, tako i Gorana Mikulića, svom Sarajevu i svojoj Bosni i Hercegovini.

 

3 FOTO GALERIJA