Govori

Obraćanje prilikom obilježavanja 3. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

19.10.2006

Prošle su tri godine od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Pozdravljam i selamim 
prisutne članove Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz perioda agresije na našu zemlju,
porodicu rahmetli predsjednika Izetbegovića,
reisu'l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića,  

 

Dragi prijatelji,

Dame i gospodo, 

Prošle su tri godine od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.  

Tim povodom, okupili smo se da evociramo uspomene i sjećanja na njegov lik i djelo. Na ovaj skup, pozvali smo njegove najbliže suradnike iz najtežih dana odbrane naše domovine od agresije, predstavnike određenih institucija i članove njegove porodice.  

O ličnosti rahmetli predsjednika Izetbegovića i zajedničkoj borbi za Bosnu i Hercegovinu govorit će prof. dr. Ejup Ganić, kao član Predsjedništva Republike BiH i njegov prvi suradnik.  

Kako vrijeme prolazi, sve se više potvrđuje ispravnost puta Alije Izetbegovića i njegove vizije Bosne i Hercegovine kao multietničke, demokratske, evropske države ravnopravnih naroda i građana. Ime Alije Izetbegovića ostat će zapamćeno širom svijeta kao sinonim borbe za pravdu, slobodu i demokraciju. Svi mi, koji podržavamo ovakvu viziju i slijedimo put rahmetli Alije Izetbegovića, to najbolje možemo dokazati izgradnjom stabilne i prosperitetne evropske Bosne i Hercegovine u kojoj će svi njeni narodi i građani na cijeloj teritoriji uživati jednaka ljudska prava i slobode.  

Pozivam vas da učenjem Fatihe, minutom šutnje ili na drugi način odamo počast našem prvom predsjedniku. Hvala