Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na otvaranju izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” u Vijećnici, 21.3.2022. godine

21.3.2022

Poštovano rukovodstvo Fondacije „Alija Izetbegović“, poštovani predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, poštovani gosti iz Republike Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Republike Hrvatske, poštovani predstavnici sudske, zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, ekscelencije, eminencije, dame i gospodo,

Pred nama je jedna od najznačajnijih izložbi pisanog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u posljednjih pola vijeka: “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, upriličena povodom 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koja predstavlja kaleidoskop naše bogate kulturne prošlosti, pohranjene u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koje su s pravom 2020. godine uvrštene na listu nacionalnih spomenika BiH.

Ovo je prvi put da u ovom obimu i sa ovako širokom domaćom i međunarodnom percepcijom Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine otvara svoje specijalne zbirke za javnost. Na putu do ove izložbe, ova temeljna institucija kulture u Bosni i Hercegovini prošla je kroz teška iskušenja. Ono najteže koje će obilježiti posljednje tri decenije rada i postojanja Biblioteke dogodilo se 25. i 26. augusta 1992. godine kada je u agresorskom napadu, u zapaljenoj Vijećnici, sjedištu Biblioteke, izgorio veliki dio fonda. Otuda izložba ima poseban značaj za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine jer je ovo povratak vrijedne dokumentarne građe u obnovljenu Vijećnicu.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH sinonim je teške, istrajne borbe za državu Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da se nađe rješenje za nesmetano dalje funkcionisanje ove institucije.

Dame i gospodo,

Fondacija „Alija Izetbegović“, koja nosi to časno ime našeg prvog predsjednika nezavisne države Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, organizacijom i ovog događaja potvrđuje svoju opredijeljenost da učestvuje u očuvanju i unapređenju temeljnih procesa u Bosni i Hercegovini, a kultura i kulturno naslijeđe to, zasigurno, jesu. Put kojim ide Fondacija „Alija Izetbegović“ i način na koji je rukovođena može biti na ponos svima nama.

U autorskom smislu, izložba je istinsko osvježenje na polju promocije kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Sam izbor građe i način na koji je predstavljena pokazuje erudiciju i širinu u razumijevanju kako kulture, tako i same historije Bosne i Hercegovine. Samo istinska posvećenost i znanje mogu nas dovesti do ovakve izložbe.

Upućujem čestitke autoru i saradnicima koji su u tome učestvovali.

Neko je lijepo primijetio: vrijedna dokumentarna građa pohranjena u našim bibliotekama, arhivima, muzejima, više se ne treba čuvati na način da je dostupna samo istraživačima i nauci. Upravo suprotno. Javnost u najvećoj mjeri ne poznaje vrijednost dokumenata koji su tamo pohranjeni. Kako ćemo zaštititi naše vrijednosti ako ih ne poznajemo? U tome je dodatni značaj ove izložbe, koja će, pored bosanskohercegovačke, uskoro biti predstavljena i međunarodnoj javnosti.

Poštovane dame i gospodo,

umne stečevine naroda koji je pobijedio barbarstvo i neznanje, kako kaže dr. Safvet-beg Bašagić, ne može uništiti ni najljući neprijatelj. Obnovljena Vijećnica i pisano kulturno naslijeđe koje je spašeno i večeras izloženo, svjedoče da je to tako. To je moja poruka budućim naraštajima.

U to ime, otvaram izložbu „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“.

 

 

 

9 FOTO GALERIJA