Govori

Izjave za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoǧana u Sarajevu, 20.5.2018. godine

20.5.2018

Turska i Bosna i Hercegovina imaju odlične odnose. Turska je uz nas u PIC-u, u našim aspiracijama kada su u pitanju Evropska unija, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kada je u pitanju ekonomija Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost toga dijela regije. Vama čestitamo na snazi koju tamo pokazujete stabilizirajući prilike, ne samo za Tursku nego za čitavu Evropu radeći taj posao. Uspjeli ste da se brinete na vrlo human način o tri miliona izbjeglica, da amortizirate taj pritisak koji ide prema Evropi. Borite se s teroristima iz DAIŠ-a, FETO-a, PKK-a. Vaše vojne akcije koje ste imali na granicama Turske nisu ishodile velikim žrtvama i bile su vojno veoma uspješne.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića:

Cijenjeni predsjedniče Erdoǧan, još jednom dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je već drugi put da se viđamo ove godine, jer smo bili jedanput  u Ankari. Danas ste tu, vi s nama. U međuvremenu je dolazio u Bosnu i Hercegovinu premijer Yildirim i držimo jedan dobar ritam posjeta.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju odlične odnose. Turska je uz nas u PIC-u, u našim aspiracijama kada su u pitanju Evropska unija, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kada je u pitanju ekonomija Bosne i Hercegovine, a Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost toga dijela regije. Vama čestitamo na snazi koju tamo pokazujete stabilizirajući prilike, ne samo za Tursku nego za čitavu Evropu radeći taj posao. Uspjeli ste da se brinete na vrlo human način o tri miliona izbjeglica, da amortizirate taj pritisak koji ide prema Evropi. Borite se s teroristima iz DAIŠ-a, FETO-a, PKK-a. Vaše vojne akcije koje ste imali na granicama Turske nisu ishodile velikim žrtvama i bile su vojno veoma uspješne.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju najveći broj potpisanih sporazuma, stoga je ekonomska saradnja znatno porasla i ima tendenciju daljnjeg rasta. U prošloj godini trgovinska razmjena između naše dvije zemlje se popela na skoro 800.000.000 američkih dolara, što je duplo više u odnosu na stanje od prije četiri godine. Nadam se da će mnogi sporazumi o slobodnoj trgovini koje trebamo uskoro potpisati dodatno pojačati ovu saradnju, tako da ćemo uskoro premašiti robnu razmjenu od milijardu eura. Posebno su nam važni oni dijelovi sporazuma koji se odnose na kvote mesa koje će biti definirani i fiksirani na osam hiljada tona godišnje izvoza za Tursku po preferencijalnim cijenama, koje su nešto više od ovih na tržištu i bit ćemo sigurni na pet godina. Do sada se to radilo svake godine nanovo, tako da imamo mogućnost da ljudi razviju taj biznis. Što se tiče kvota brašna, šećera i ulja koji će biti izvezeni iz Bosne i Hercegovine, radi se o desetinama hiljada tona u sljedećem periodu. Najznačajniji projekt o kojem smo danas razgovarali s turskom stranom jeste, naravno, izgradnja ovog prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine, a onda se vraća preko Požege i Višegrada u Bosnu i Hercegovinu. Fizibiliti studija, koju je uradila turska strana, nije odveć optimistična kada je u pitanju južni krak, dakle nema dovoljno frekvencije preko Goražda, tako da ćemo se vjerovatno morati odlučiti da idemo na nešto jeftiniju varijantu brze ceste. Poslije sastanka delegacija, ostali smo u suženom sastavu na sastanku s premijerima i ministrima prometa s obje strane i dogovorili smo se da već na ljeto idemo s pozivom, s tenderom, koji će odrediti potencijalne investitore, odnosno graditelje ove autoceste. Potpisano je danas jedno pismo namjera u tom smislu - dva ministra su potpisala pismo namjera s osnovnim elementima. Dajemo podršku nastavku bilateralne saradnje  Bosne i Hercegovine i Turske i Srbije i nadamo se da ćemo ovog ljeta imati sastanak u tom smislu. Inače ova posjeta, koja je trebala biti zvanična, pretvorena je u radnu. Trebali smo je imati krajem juna, još uvijek ima vremena da u julu ili u augustu obavimo i zvaničnu posjetu, naročito ako budemo imali nove elemente u vezi s izgradnjom autoceste.

Turska kreditna linija je dala izvanredne efekte, zaposlila je hiljade povratnika u RS, a nešto i u Federaciji i omogućila normalan život desetinama hiljada porodica. Mislim da ćemo uskoro imati odgovor s turske strane i da će ta kreditna linija biti produžena i da će to ponovo biti deset godina, a preostale su još četri godine. Ova saradnja treba biti obostrana, tako da smo danas s pažnjom primili primjedbu turske strane koja se opetuje na nedostatak sirovine za dvije velike investicije Turske u Bosni i Hercegovini, za Sisecam u Lukavcu i Natron Hayat. Bosna i Hercegovina je obećala stabilno snabdijevanje sirovinom, a ne ispunjava taj uvjet, tako da ćemo morati uložiti dodatni napor kako bi zadržali te investitore u Bosni i Hercegovini i kako bismo eventualno dobili nove stotine radnih mjesta koje oni nude, ukoliko uspijemo garantirati sirovinu.

Upoznao sam gospodina Erdoǧana sa situacijom u Bosni i Herecgovini koju imamo. Mislim da je slika koja odlazi putem medija nešto lošija od realnog stanja. Dakle, Bosna i Herecgovina je, uz jedan vrlo aktivan odnos Vijeća ministara, prisutnih ministara i predsjedavajućeg Vijeća ministara, faktički došla u predvorje Evropske unije, u predvorje ulaska u NATO savez. Mi pratimo regiju kada je u pitanju ekonomija, dakle, nigdje ne zaostajemo. U porastu izvoza koji je prošle godine bio skoro 17% smo prvi u regiji, i u padu broja nezaposlenih smo prvi u regiji. Bosna i Herecgovina je najmanje zadužena zemlja u čitavoj Evropi. Hvala vam.

Obraćanje predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoǧana:  

Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poštovani ministri i cijenjeni predstavnici medija!

Sve vas najsrdačnije i s poštovanjem pozdravljam. Veliko mi je zadovoljstvo i čast da se nakon tri  godine ponovo nalazim u Bosni i Hercegovini.

Još jednom se želim zahvaliti predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću na gostoprimstvu koje je ukazao meni i mojoj delegaciji.

Imali smo veoma konstruktivne bilateralne i međudelegacijske razgovore. Razgovarali smo o brojnim političkim, kulturnim, turističkim, transportnim i poljopriivrednim pitanjima, šta možemo uraditi i koje ćemo korake učiniti. Detaljno smo to razmatrali.

Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i o brojnim temema, od ekonomije, trgovine, infrastrukture, transporta, poljoprivrede, energetike i turizma. Razgovarali smo i o namjenskoj industriji i želimo da našu saradnju na ovim poljima unaprijedimo u narednom periodu.

Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta Bosne i Hercegovine. Želim još jednom da potvrdim važnost koju pridajemo očuvanju teritorijalne cjelovitosti  i jedinstvene i suverne države koja se sastoji od dva entiteta i jednog distrikta. Želim da predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini doprinesu jačanju mira, stabilnosti i prosperiteta.

Mi 24. juna imamo izbore. U oktobru će biti izbori u Bosni i Hercegovini. Nadam  se da će ovi izbori biti prilika za jačanje naših odnosa. Nadam se da će izbori biti održani u skladu s demokratskim  pravilima, u miru, i na jedan transparentan i pravedan način. Smatramo da je pitanje izmjena Izbornog zakona, koje zauzima važno mjesto na dnevnom redu u ovom izbornom periodu, unutrašnje pitanje ove zemlje i vjerujemo da će strane ovo pitanje riješiti u skladu s razumom, dijalogom i međusobnim  razumijevanjem.

Poštovani predstavnici medija, mi smo unaprijedili naše trgovine i u kratkom periodu želimo da to povećamo na jednu milijardu dolara. I mi već imamo dovoljnu želju i volju da to ostvarimo. Zbog toga je  od velike važnosti da se u najkraćem periodu potpiše novi Sporazum o slobodnoj trgovini na osnovu kojeg se nastavljaju radovi. Isto tako, zajednička nam je želja da na snagu što prije stupe svi sporazumi na osnovu kojih se nastavljaju pregovori. Nastavit će se intenzivna saradnja naših zvaničnika na poljima transporta, logistike, energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Podstičemo turske kompanije da realiziraju velike investicije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na cijelom Balkanu.

 Naša zemlja pruža jaku podršku infrastrukturnim i transportnim projektima u ovoj regiji. Turske kompanije su uvijek spremne da učestvuju u ovim projektima. Vjerujem da će turske kompanije više raditi na projektima infrastrukture u Bosni i Hercegovini i vjerujem da će projekt ceste Beograd - Sarajevo  biti najbolji primjer ovih projekata izgradnje infrastrukture.

Isto tako, veliku važnost pridajemo uspostavljanju regionalnih odnosa, koji  će se zasnivati na povjerenju, na čelu s odnosima Bosne i Hercegovine s Hrvatskom i Srbijom.

Nastavljamo implementaciju trojnih mehanizama s važnim doprinosima svih strana, između Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Dragi prijatelji, nastavit ćemo da aktivno radimo kako bi se u najkraćem  periodu aktivirao Akcioni plan za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i nikada nećemo ostaviti Bosnu  samu na ovom putu. Veliko zadovoljstvo je da je Bosna i Hercegovina ispunila obavezu u procesu evropskih integracija. I veoma je važno da je Bosna i Hercegovina predala odgovore na upitnik Evropske unije 28. februara. Nadamo se da će se ovo postignuto ubrzanje u okviru evropskih integracija nastaviti bez prekida.

Nakon pokušaja vojnog udara 15. jula još jednom želim da se zahvalim Bosni i Hercegovini zbog solidarnosti koju je pokazala s Turskom, u svoje ime i ime moga naroda. Kao što je istaknuo i gospodin Izetbegović, FETO nastavlja da postoji kao hobotnica koja je obuhvatila sve slojeve društva. Zbog toga moramo voditi veliku borbu po ovom pitanju. I očekujemo da se napori i mjere protiv svih struktura terorističke organizacije FETO u Bosni i Hercegovini što prije okončaju. Spremni smo na svaku vrstu saradnje po tom pitanju i nastavit ćemo da sarađujemo s institucijama Bosne i Hercegovine za realizaciju konkretnih koraka. Turska će nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini na svim poljima. Naša zemlja nije imala niti će imati bilo kakvu skrivenu namjeru, ni dnevni red osim uspostavljanja prosperiteta, jedinstva i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.  Posebno na polju  ekonomije i pitanju upućivanja 8.000 tona mesa. Ja smatram da je to malo. Kao što smo maloprije rekli, mi možemo povećati ovu cifru do 15.000 tona i ovo će u velikoj mjeri  stvoriti nova zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Ja sam u prošlosti i radio malo u ovom sektoru i vrlo dobro poznajem ovu oblast. Znam šta znači živa stoka, a šta znači rasparčano meso. I zbog toga zajedničkim radom možemo doprinijeti da Bosna ostvari veliki napredak po ovom pitanju.

Na kraju se još jednom  zahvaljujem na gostoprimstvu i bliskom prijateljstvu i sve vas najiskrenije selamim i pozdravljam.

10 FOTO GALERIJA