Govori

Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na Akademiji u povodu 21. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića

18.10.2024

Dame i gospodo, ekselencije i eminencije, bivši članovi Predsjedništva RBiH i BiH, uvaženi članovi porodice Izetbegović, čast mi je govoriti na Akademiji u povodu obilježavanja 21. godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Državnik, prvi predsjednik, vrhovni komandant, mislilac, filozof, borac za ljudska prava, humanista, pravnik, ovo su samo neke od riječi koje opisuju lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića.

Večeras smo se okupili da iskažemo poštovanje prema ovom velikom i zaslužnom čovjeku, koji je ostavio neizbrisiv trag u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne Bosne i Hercegovine ostavio nam je u amanet da čuvamo domovinu, zajedništvo i ljudskost.

Ovaj umni i hrabri čovjek nas je za života, riječima i djelima, učio da na barbarizam ne odgovaramo barbarizmom, na mržnju mržnjom, na destrukciju destrukcijom.

Djelovao je i donosio odluke u najtežim mogućim uslovima. Nikada se nije predavao pred politikama zla i mržnje. Vjerovao je i borio se za državu u kojoj će svi  građani imati jednaka prava i slobode.

S Alijom Izetbegovićem djelovali su, u najtežim ratnim vremenima, članovi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) : Mirko Pejanović, Tatjana Ljujić-Mijatović, Nijaz Duraković, Stjepan Kljujić, Ejup Ganić i Ivo Komšić.

Multietničko Predsjedništvo RBiH bilo je u funkciji odbrane države Bosne i Hercegovine.

Mi od multietničke i demokratske Bosne i Hercegovine ne možemo i ne smijemo nikada odustati.

Predsjedništvo RBiH, na čelu s Alijom Izetbegovićem, u ratnim uslovima je usvojilo dokument pod nazivom “Platforma za djelovanje Predsjedništva BiH u ratnim uslovima”.

U vrijeme brutalne agresije, kada su rušitelji Bosne i Hercegovine usvajali dokumente o razdvajanju naroda, Predsjedništvo RBiH je 26. juna 1992. usvojilo Platformu koja govori o zajedničkom životu, miru, ravnopravnosti, ljudskim pravima i slobodama.

Ovaj svijetli historijski dokument imao je temeljnu programsko-političku važnost u definiranju i realizaciji koncepcije odbrane Bosne i Hercegovine. I danas on može biti putokaz za budućnost.

Legalno Predsjedništvo RBiH, na čelu s Alijom Izetbegovićem, usvojilo je i Ukaz o formiranju Armije RBiH.

To je jedna od najvažnijih odluka u dugoj prošlosti naše države. U vremenu najtežih izazova i iskušenja, ona je odbranila državu i slobodu.

Armija RBiH i njena vrhovna komanda na čelu s Alijom Izetbegovićem suštinski su se razlikovale od onih koji su nasrnuli na Bosnu i Hercegovinu.

Armija RBiH je vodila odbrambeno-oslobodilačku borbu i nije ratovala na teritorijama tuđih država, niti za interese tuđih država.

Dame i gospodo,

nikome nećemo dozvoliti da izjednačava branitelje Bosne i Hercegovine i presuđene ratne zločince. Ni visokom predstavniku Christianu Schmidtu, niti bilo kome drugom.

Nikome nećemo dozvoliti da gazi našu historiju i naše velikane. Prihvatanje historijske laži je zločin u miru!

Legalno i nelegalno, humano i zločinačko, civilizacijsko i anticivilizacijsko se ne mogu i ne smiju izjednačavati.

Mi nikada nećemo šutjeti kada se napadaju Bosna i Hercegovina i njeni najzaslužniji sinovi i kćeri.

I neka to dobro upamte svi oni koji nemaju časne namjere prema našoj državi.

Nastavit ćemo govoriti jasno i glasno! Nastavit ćemo raskrinkavati velikodržavne politike protiv kojih se borio i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović.

U borbi protiv destruktivnih politika ne smijemo dozvoliti da se više energije troši na međustranačke sukobe, nego na odbranu i razvoj države.

Pokušaji diskreditiranja prvog predsjednika Alije Izetbegovića i drugih ličnosti zaslužnih za očuvanje i razvoj Bosne i Hercegovine su dio opasnog projekta.

Na udaru je država. Na udaru je bosanski jezik. Na udaru su naša kultura, historija, tradicija i vjera.

Zato moramo prepoznati opasnosti i ojačati kolektivnu rezistenciju na laži i podvale.

Bosna i Hercegovina je uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je braniti. Tako je bilo i tako će ostati.

Dame i gospodo,

prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović trajno nas je zadužio.

Naša je obaveza da mu se dostojanstveno odužimo.

Najbolje ćemo to učiniti ako se budemo borili za uzvišeni cilj: Bosnu i Hercegovinu, državu i društvo ravnopravnih i slobodnih ljudi, državu u kojoj se poštuju različiti identiteti, ali i gradi zajednički državni identitet.

Tom cilju stremio je i prvi predsjednik Alija Izetbegović.

Neka mu je vječni rahmet i hvala!