Telegrami, čestitke i zahvale

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, povodom smrti bivšeg senatora Josepha Liebermana, uputio je saučešće predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Josephu Bidenu i porodici preminulog

29.3.2024

„S tugom sam primio vijest o smrti velikog prijatelja Bosne i Hercegovine Josepha Liebermana. Bivši demokratski potpredsjednički kandidat i dugogodišnji senator Sjedinjenih Američkih Država Joseph Lieberman ostat će upamćen kao političar koji je jasno stajao uz Bosnu i Hercegovinu i javno istupao braneći njene interese. Tokom agresije na našu zemlju, snažno se zalagao za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i bio je jedan od vodećih glasova u Kongresu za ukidanje embarga na uvoz oružja za Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, senator Lieberman nastavio se snažno zalagati za Bosnu i Hercegovinu. Imao je važnu ulogu za usvajanje Rezolucije u oba doma američkog Kongresa kojima se obilježava sjećanje na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

U Bosni i Hercegovini nećemo zaboraviti zasluge i djela bivšeg senatora Josepha Liebermana.

Uvažena Ekscelencijo, Vama, porodici uvaženog senatora Josepha Liebermana, njegovim prijateljima i svima koji su ga poznavali i cijenili upućujem izraze dubokog saučešća“.