Telegrami, čestitke i zahvale

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je povodom smrti bivšeg senatora Joea Liebermana, iskrenog i velikog prijatelja Bosne i Hercegovinе, uputio izraze saučešća predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu i porodici preminulog

29.3.2024

„Sa dubokim žaljenjem zaprimio sam vijest o smrti bivšeg američkog senatora Joea Liebermana, istinskog prijatelja Bosne i Hercegovine.

Njegova posvećenost miru i pravdi u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu bila je neprocjenjiva, ostavivši u našoj regiji trajni pečat. Njegovo oštro protivljenje embargu na oružje, tada nametnutom našoj zemlji, pomoglo je Bosni i Hercegovini da se odupre agresiji i da odbrani svoju slobodu, suverenitet i integritet. Njegova hrabra podrška u borbi protiv nepravde i njegova upornost u zagovaranju pravednih rješenja ostavili su neizbrisiv trag u srcima mnogih, a Bosni i Hercegovini mir.

Njegova nasljeđa, kao što je Zakon o odbrani BiH, te Rezolucija o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, za čija se usvajanja neiscrpno zalagao, neka budu inspiracija za buduće generacije u borbi za pravednost i pomirenje. 

Vama, uvažena Еkscelencijo, njegovoj porodici, prijateljima i svima koji su ga cijenili izjavljujem naiskrenije saučešće“.