Telegrami, čestitke i zahvale

Odgovor srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović povodom netačnih navoda na portalu Reutersa

26.6.2023

Ovim putem skrenuli bismo vam pažnju na ozbiljnu grešku u vašem članku od 21. juna pod naslovom „Poslanici bosanskih Srba izglasali da ignorišu odluke, zakone mirovnog izaslanika“. Narodna skupština Republike Srpske, jednog od dva autonomna entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu (BiH), izglasala je 21. juna da više ne objavljuje naloge Ureda visokog predstavnika (OHR) u Službenom glasniku Republike Srpske.

Kao što vjerovatno znate, visoki predstavnik je pozicija uvedena po osnovu Aneksa 10. Daytonskog sporazuma iz 1995. godine s ciljem da pomogne u provođenju Sporazuma. Aneks 10, jedini izvor ovlaštenja visokog predstavnika, strogo ograničava njegov mandat na poslove kao što su praćenje i izvještavanje o provođenju Dаytona, koordinacija međunarodnih napora u BiH i djelovanje u svojstvu posrednika.

U članku u kome govorite o glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske tvrdite sljedeće: „Taj potez je suprotan Daytonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine koji je okončao rat u ovoj balkanskoj zemlji devedesetih godina prošlog vijeka ...“

Ova konstatacija je evidentno netačna. Nijedna odredba Daytonskog sporazuma visokom predstavniku ne daje ovlaštenje da opstruiše zakone odlukom, niti zahtijeva da bilo ko objavljuje njegove izjave, ili ih na drugi način tretira kao da su zakoni doneseni u predviđenoj proceduri. Naprotiv, Daytonski sporazum nalaže - kroz Ustav BiH, koji je sastavni dio Sporazuma - da svi zakonski propisi na nivou BiH moraju proći oba doma Parlamentarne skupštine BiH. U Ustavu BiH dalje se kaže: „Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora”. Nametanje zakona od strane stranog diplomate putem odluke, bez ikakvih zakonskih ovlaštenja u tom pogledu, evidentno je kršenje ove odredbe.

U ovom članku također se tvrdi da njemački političar Christian Schmidt „ima ovlaštenje da smjenjuje zvaničnike i nameće zakone“. Nijedna odredba Daytonskog sporazuma niti bilo kojeg drugog izvora prava ne sadrži ni najmanju naznaku da visoki predstavnik ima takva diktatorska ovlaštenja. Štaviše, Schmidt nije visoki predstavnik zato što ga nikada nije odobrio jedini organ koji ima pravna ovlaštenja da to učini: Vijeće sigurnosti UN-a. Njega su, ustvari, izabrali određeni članovi takozvanog Vijeća za provođenje mira, neformalnog skupa zemalja koji nema nikakvo pravno ovlaštenje niti povelju, a koji se čak i ne spominje u Daytonskom sporazumu.

Tražimo da Reuters objavi navedenu ispravku članka, posebno s obzirom na značaj koji greške imaju u odnosu na čitaoce koji ocjenjuju situaciju u BiH. Stojimo na raspolaganju ako vam budu potrebni odgovori na pitanja o Daytonskom sporazumu ili bilo kojoj drugoj temi. Bit će nam zadovoljstvo da upriličimo susret sa vama, a naš kabinet će vam pružiti pomoć ukoliko budete imali bilo kakva pitanja u vezi sa pravnim osnovom bilo kojeg postupka koji preduzimaju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske.