Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio ambasadoricu Savezne Republike Njemačke Margret Uebber

2.7.2020

Razgovarano je o nastavku i ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom.

Istaknuto je da Njemačka, kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, pruža snažnu podršku evropskoj perspektivi naše zemlje.

Posebno je naglašena potreba da institucije Bosne i Hercegovine učine dodatne napore na ispunjavanju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se u skorije vrijeme našoj zemlji dodijelio kandidatski status.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović informisao je ambasadoricu Uebber o toku priprema za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u „Zaštićenoj zoni UN Srebrenica”.

Ambasadorica Uebber obavijestila je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Džaferovića da će najviši zvaničnici Savezne Republike Njemačke učestvovati u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Istaknula je da će se i u samoj Njemačkoj organizovati komemorativni skupovi u znak sjećanja na žrtve genocida.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je zahvalio Njemačkoj za sveukupnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i za odnos prema žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama.