Saopćenja

Poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića povodom 21. maja, Svjetskog dana kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja

21.5.2020

Prije gotovo dvije decenije, Vijeće Evrope je prihvatilo Deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, čiji je cilj pružiti podršku državama koje žele napraviti uslove za otvoreni kulturni dijalog, a time i kvalitetniji suživot svojih građana.

Godinu dana kasnije, Generalna skupština UNESCO-a, usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promovišući kulturnu raznolikost, stvaraju uslove za dijalog kultura i civilizacija u uslovima globalizacije.

Za nas u Bosni i Hercegovini to su značajni datumi, jer su tokom cijele njene historije, građani Bosne i Hercegovine plaćali visoku cijenu braneći ideju kulturnog pluralizma i raznolikosti.  Bosanci i Hercegovci vijekovima nastoje očuvati i unaprijediti pluralistički karakter i tolerantni duh svoje zemlje.

Nismo dozvolili da ideja kulturnog pluralizma ijednom bude poražena. Nismo dozvolili da opasne ideologije isključivosti nadvladaju progresivne ideologije inkluzije, integracije i pluralizma koje nastoje osloboditi ljudski potencijal.

Stojimo čvrsto na strani onih koji vjeruju da je kulturni pluralizam dragocjeno naslijeđe čovječanstva. Želimo istrajati u zajedničkim naporima za izgradnjom tolerantne međunarodne zajednice u kojoj će raznolikost biti izvor našeg zajedničkog prosperiteta.

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2014. godine, zajedno s tadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom, pokrenulo inicijativu pod nazivom “Dijalog za budućnost”, usmjerenu na promociju suživota i raznolikosti u Bosni i Hercegovini. 

 

Ovaj projekt, čiju smo drugu fazu uspješno zaključili u prethodnoj godini, osmišljen je da kreira prostor za dijalog, da promoviše izgradnju povjerenja i uvažavanje različitosti, da podigne nivo svijesti, učešća i uticaja mladih u političkom dijalogu o pitanjima koja utiču na dalji razvoj naše zemlje, da promoviše ulogu obrazovanja kao pokretača veće društvene kohezije, i da istakne značaj i ulogu kulture u ostvarivanju zajedničkih ciljeva izgradnje mira i održivog razvoja.

 

Historijsko iskustvo Bosne i Hercegovine nudi vrijedne lekcije za pronalaženje modela suživota i raznolikosti.

 

Bez obzira na složene izazove s kojima se suočavamo, ostat ćemo posvećeni unapređenju međukulturalnog dijaloga i tolerancije kao stubova bosanskohercegovačke države i društva.