Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom

5.5.2020

Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU Lajčak su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o posljedicama pandemije koronavirusa. Konstatovano je da je podrška koju je EU pružila Bosni i Hercegovini izuzetno značajna, te da će u velikoj mjeri doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije.

Razgovarano je i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, kao i inicijativi Predsjedništva BiH da se što prije implementira 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Gospodin Lajčak je pozdravio aktivnosti koje je Predsjedništvo BiH preduzelo na ubrzavanju evropskog puta i iniciranju ubrzanog provođenja reformi. Tema razgovora bio je i Summit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, koji će biti održan sutra u formatu video-konferencije. Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU Lajčak su se saglasili da je ovaj summit prilika da se Bosni i Hercegovini otvori perspektiva dobijanja kandidatskog statusa u što skorije vrijeme.