Saopćenja

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića građanima Bosne i Hercegovine povodom proglašenja pandemije korona virusa

12.3.2020

Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je jučer pandemiju zbog širenja korona virusa. Cijeli svijet se suočava sa ozbiljnim izazovom. Broj zaraženih osoba i smrtnih slučajeva prouzrokovanih korona virusom raste iz sata u sat.
Korona virus već je registrovan u skoro 120 zemalja. Teško da će i jedan dio naše planete izbjeći posljedice pandemije.

I u Bosni i Hercegovini je registrovano 11 osoba zaraženih korona virusom. Nadležne institucije države na svim nivoima, kao i medicinske ustanove širom Bosne i Hercegovine, poduzimaju sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa. Mjesta za paniku nema, ali je nužan pojačan oprez svih nas.

Zato vas pozivam da pratite i strogo se pridržavate naredbi, uputstava i preporuka kriznih štabova, nadležnih ministarstava i stručnih medicinskih timova.

Pozivam vas da budete oprezni i prilikom informisanja o korona virusu i mjerama koje se preduzimaju. Koristite isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe - i koje objavljuju kredibilni mediji. Izbjegavajte senzacionalističke tekstove i priloge bez jasno navedenih izvora, jer se širenjem lažnih vijesti i glasina stvara panika i dodatno usložnjava cjelokupna situacija.

Upućujem poziv vladama i instucijama na svim nivoima vlasti da hitno razmotre mjere iz svoje nadležnosti kako bi se ublažio ekonomski udar do kojeg će neminovno doći.

Poštovane građanke i građani,

Odgovornost i poštovanje preporuka stručnih timova i institucija pomoći će nam da na najbolji način savladamo izazov s kojim se suočavamo. Ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti.