Govori

Govor člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića na inauguralnoj sjednici Predsjedništva BiH, Sarajevo, 17. novembar 2014. godine

17.11.2014

Uvaženi dame i gospodo, vaše ekselencije i eminencije, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH, predstavnici vjerskih zajednica i institucija, predstavnici međunarodnih institucija, ambasadori akreditovani u BiH, predstavnici medija, dragi prijatelji! Pozdravljajući vas kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, želim vam uputiti nekoliko riječi mog viđenja naše domovine BiH, i bez velikog bavljenja prošlošću, smjera kojim bi je trebala voditi vlast koja će biti uspostavljena na osnovama rezultata oktobarskih općih izbora.
Prije svega, iskreno sam uvjeren da BiH ima svoju budućnost, koja vidno zavisi od predanosti onih koji obavljaju vlast na svim nivoima.

Bosna i Hercegovina zahtijeva mnogo sadržajnije sagledavanje onoga što često zovemo duh Bosne i Hercegovine, a nerijetko pojednostavljeno to predstavljamo ili prepoznajemo kao bogatstvo različitosti.

Bremenita prošlost po ovoj napaćenoj zemlji ostavila je višeslojne tragove, koji se vrlo rijetko cjelovito sagledavaju. Voljeli mi ili ne neki njen komadić ili cjelinu najvažnije je da kao ljudi razumijemo da ćemo na njoj živjeti relativno kratko, i da nam je jedino poslanje da je iza sebe ostavimo ljepšom i ugodnijom za život nego što smo je zatekli, a gradeći to „ljepše“ da očuvamo ono što umješniji zovu baštinom, kulturom, identitetom ili tradicijom.

Bosna i Hercegovina je zadnjih dvadesetak godina izlagana mnogobrojnim, najrazličitijim eksperimentima, koji nisu dali rezultat nužan da se žitelji ove lijepe zemlje osjećaju zadovoljno. Nazadovanje u svakom segmentu života i rada kao trend moramo promijeniti.

Vjerujem da smo svi opredijeljeni, da ne ponavljajući greške spomenutih eksperimenata, brzo uspostavimo vlast na svim nivoima, s legitimnim parlamentarnim većinama, kako bismo ono što smo nudili biračima u predizbornoj kampanji pretočili u strategiju razvoja BiH u svim oblastima i sproveli u praksi.

Tu strategiju moramo svi u vlasti graditi, razumjeti i jasno zajedno koordinirano sprovoditi. Prevažno je razumjeti da između mnoštva prioriteta, kojim se moramo brzo početi baviti, postoji jasna međusobna uslovljenost.

Suština prioriteta koju ću ja zagovarati kao predvodnik stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, prepoznat će se u:

·         Evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine

·         Potrebi izmjena Ustava i Izbornog zakona

·         Funkcionisanju pravne države

·         Jačanju ekonomskih potencijala

·         Izgradnji društva višeg nivoa socijalne osjetljivosti i pravednosti

·         Zaštiti dostojanstva boraca i vrijednosti Domovinskog rata

·         Jeziku, baštini, kulturi i očuvanju identiteta

Međusobnu uslovljenost koju sam naglasio siguran sam prepoznajete kroz većinu od ovih sedam nabrojanih prioriteta. Ono što posebno želim naglasiti je naše povjerenje, ma koliko različito vidjeli BiH i njenu budućnost. Jedino putem međusobnog povjerenja možemo doći do zajedničkih stavova u vanjskoj ili unutrašnjoj politici.

Siguran sam da većinu nabrojanog u četverogodišnjem mandatu možemo ostvariti. Izborni zakon koji će eliminisati diskriminacije, brže, a ustavne promjene i reorganizovanje Bosne i Hercegovine, nešto sporije. Kandidatski status ka Evropskoj uniji, brže, a pristup NATO savezu sporije. Na sličan način možemo posmatrati i ostale prioritete.

To su samo neka od pitanja koja moramo sebi postaviti i razumjeti da se u rješavanju ovih pitanja kriju i naš uspjeh, i naša odgovornost.

Danas kada se globalna politička, ekonomska i sigurnosna scena usložnjavaju, pred nama u Predsjedništvu je posebno osjetljiv zadatak izgradnje zajedničkih osnova vanjsko-političkog stava.

Vjerujem da nas trojica kolega u Predsjedništvu prepoznajemo tu osjetljivost i da ćemo uspjeti eliminisati bilo kakve rasprave koje bi mogle štetiti interesima i ugledu Bosne i Hercegovine u svijetu.

O Bosni i Hercegovini, prije svega, trebamo brinuti mi, njeni žitelji, a putem zajedničkog glasa trebamo tražiti pomoć izvana, nikako na podjelama.

Na kraju, poštovane dame i gospodo, želim naglasiti da su moje poslanje i moja misija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine štititi interese BiH i moga naroda. Siguran sam da ću svoje znanje, svoje umne i fizičke sposobnosti bezrezervno i predano staviti u funkcije takve misije.

Neka mi dragi Bog pomogne da sve što radim, radim za dobro čovjeka.

Svako vam dobro!

Živjeli!

17 FOTO GALERIJA