Govori

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na otkrivanju spomen-obilježja "Cvijet Srebrenice" u mjestu Rogno u Italiji, gdje je prisustvovao na poziv Udruženja bh. građana "Ljiljan'', Italija

16.7.2022

Poštovani gradonačelniče Rogna, predstavnici bh. udruženja, uvažene dame i gospodo…. Čast mi je biti ovdje danas sa vama.

Povod je, nažalost, tužan i danas se sjećamo hiljade muškaraca i dječaka koji su prije 27 godina svirepo ubijeni u Srebrenici. Sjećamo se prekinute mladosti, nada, sjećamo se prekinutih snova…

Podsjećanje na sve ono što se dogodilo potrebno je zbog čitavog svijeta, kojem, nažalost, nije bilo dovoljno ono što smo mi prošli na prostoru Bosne i Hercegovine. Kažem, nije bilo dovoljno jer smo još uvijek svjedoci sila zla koje vladaju oko nas i stradanja nevinih. Nakon genocida u Srebrenici ništa više nije isto, a naša borba za pravdu i istinu još uvijek traje. A trajat će sve dok politike i pojedinci koji negiraju ono što su učinili, dok omalovažavaju nevine žrtve i njihove porodice, ne odu na smetljište historije.

Svi mi, koji smo svjedoci naše bolne prošlosti, dužni smo zbog novih generacija i njihove budućnosti ne zaboraviti i ne dozvoliti da se ikada više takvo zlo ponovi.

U povodu 25. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, talijanski premijer tada je poručio da je ono što se desilo u Srebrenici bio poraz naših zajedničkih vrijednosti. Želim ovdje podsjetiti na tu važnu poruku, koja je izrečena u ime države i građana Italije, i to naročito zbog toga što smo, nažalost, i danas svjedoci zločina i kršenja osnovnih ljudskih prava, pa i međunarodnog prava u Ukrajini koja je izložena agresiji Rusije.

Evropa i čovječanstvo konačno moraju izvući pouke iz genocida u Srebrenici kako bi nasilje, kojem su danas ponovo izloženi nevini ljudi, bilo zaustavljeno.

Uzalud podsjećamo na zločine ako se pred našim očima dešavaju novi zločini, i zato se svi moramo ujediniti u odbrani zajedničkih vrijednosti, a mir i tolerancija među ljudima su  osnovne vrijednosti na kojima je utemeljena sama Evropska unija.

Upravo će ovaj ''Cvijet Srebrenice'' ovdje iz Rogna, spomen-obilježje koje je nastalo zahvaljujući vašoj pomoći, empatiji i saosjećanju, slati glasnu poruku čitavom svijetu. Bit će nijemi podsjetnik nevinosti, bola i stradanja, ali ujedno i nade da ni jedan jedini čovjek nikada više ne smije biti žrtva zločinačke ruke.

U ime građana Bosne i Hercegovine koji žele mir i u lično ime, želim vam zahvaliti na ovom izrazu poštovanja prema žrtvama genocida. To je snažna poruka da zlo koje se počini nad jednom grupom ljudi zbog njihovog imena i porijekla jeste zlo nad cijelim čovječanstvom, ali istovremeno i poruka da se samo ujedinjeni zločinu i genocidnim namjerama možemo oduprijeti.

To je preduvjet za izgradnju boljeg svijeta, utemeljenog na vrijednostima humanizma i saradnje među ljudima i državama.

 

7 FOTO GALERIJA