Predsjednistvo Bosne i Hercegovine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
Предсједништво Босне и Херцеговине
Presidency of Bosnia and Herzegovina
Štampaj
Saopćenja
16.3.2017 17:55
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović na Naučno-stručnom skupu s međunarodnim učestvovanjem „Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti?”
Pozdravnim obraćanjima skup, koji se održava u organizaciji Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, su otvorili rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, te rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Šimun Anđelinović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju je kazala da Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH, kao i njen put ka EU. Naglasila je da Hrvatska očekuje hitno donošenje novog izbornog zakona koji će garantirati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Republika Hrvatska će kao i do sada intenzivno diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici, s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma, te osiguranja stabilnosti BiH i šireg susjedstva kroz uspostavu ravnopravnosti Hrvata s druga dva konstitutivna naroda.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je izrazio nadu da će ovaj naučno-stručni skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskog naroda u BiH. Istakao je važnost da kroz akademsku misao i kroz naučnu djelatnost poruči viđenje Bosne i Hercegovine, te da je njen evropski put vrlo jasno definiran kao strateški put.

Uvodno predavanje je održao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier.

Dvodnevni naučno-stručni skup s međunarodnim učestvovanjem je organiziran u tri panela. Tokom današnjeg dana održana su dva panela na temu : Historija, kultura, jezik i obrazovanje Hrvata Bosne i Hercegovine, te panel na temu Evropski put kao okvir za demokratizaciju Bosne i Hercegovine. Večeras će biti održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večere je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruženju „fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ovo udruženje već 26 godina, materijalno i duhovno, brine za mlade talentirane i materijalno ugrožene studente.

Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.